Осем души се впускат в битката за най-висшия пост в ЕС – председател на Европейската комисия.

Фактическото начало на тази битка е тази вечер в 19 часа средноевропейско (20 ч българско време). Тя ще започне в Маастрихт.

Стартът на състезанието е третият поред Маастрихтски дебат, организиран от авторитетното брюкселско издание „Политико“. Той ще се проведе в нидерландския град Маастрихт – мястото, където се роди настоящият Европейски съюз.

Девет от общо 10 регистрирани европейски партии ще участват в изборите за Европейски парламент, които ще се проведат от 6 до 9 юни. Осем партии имат своя водещ кандидат, известен с немското име Spitzenkandidat. Такъв не е определила единствено партията Европейски консерватори и реформисти (ЕКР). А Европейската демократическа партия (ЕДП) няма да участва във вота.

До 2019 г. водещият кандидат на спечелилата най-много гласове партия ставаше председател на Европейската комисия. Това обаче бе нарушено преди пет години, когато системата бе „убита“ след намеса на френския президент Еманюел Макрон. И вместо германеца Мандред Вебер, който бе кандидатът на ЕНП, начело на ЕК застана неговата сънародничка и съпартийка Урсула фон дер Лайен.

Дебатите ще бъдат върху три основни теми. Те са избрани от младите в Европа чрез проучване на университета в Маастрихт. Темите са климатичните промени, външна политика и политика на сигурност и демокрацията в ЕС.

Ето и осемте кандидати, представени от „Политико“. Те са подредени по латинския азбучен ред на фамилните им имена.

Валтер Байер

Партия на европейската левица (ПЕЛ)

Роден е през 1954 г. във Виена. Той е доктор по икономика и бивш национален председател на Австрийската комунистическа партия (АКП). От 2022 г. оглавява ПЕЛ. За себе си казва, че се бори за съюз между демократичните и прогресивните сили в Европа, за да отговорят на обществените и екологичните предизвикателства в полза на мнозинството. Като дете Байер е мечтаел да стане театрален режисьор.

Бас Ейкхаут

Европейска зелена партия (ЕЗП)

Роден е през 1976 г. Нидерландският евродепутат е водещ кандидат заедно с германската си колежка и съпартийка Тери Райнтке. Ейкхаут е завършил екология. Преди да започне политическата си кариера е участвал в редица изследователски проекти, свързани с климатичните промени, селското стопанство, обработването на земята и биогоривата. Той бе водещ кандидат на ЕЗП и през 2019 г., когато партията постигна най-големия си успех в историята на европейските избори. В коалиция с Европейския свободен алианс (ЕСА) тя стана четвъртата политическа сила в Европейския парламент и осигурява мнозинството на проевропейските партии. Като дете Ейкхаут мечтаел да се присъедини към „Грийнпийс“ и да се бори срещу китоловните кораби.

Валериу Гилецки

Европейско християнско политическо движение (ЕХПД)

Роден е в Молдова, но има и румънско гражданство. Той оглавява ЕХПД – единствената европейска политическа партия, която открито проповядва християнските ценности в политиката. Гилецки има два мандата като депутат в родната си Молдова, като дори е бил зам.-председател на парламента в Кишинев. Едното му висше образование е електроинженерстнво. Той е и бакалавър по теология. Същевременно Гилецки е пастор и бивш председател на Европейската баптистка федерация. А като дете, подобно на всички деца в СССР, мечтаел да стане космонавт.

Урсула фон дер Лайен

Европейска народна партия (ЕНП)

Майка на 7 деца, по образование лекар, през последните 20 години тя е изцяло посветена на политиката. В родината си Фон дер Лайен е последователно министър на семейството и младежта, на труда и на отбраната. Начело на Европейската комисия германската християндемократка ръководеше вземането на решения за отговори на изключително тежки предизвикателства като пандемията от COVID-19, руската агресия в Украйна и енергийната криза. Същевременно тя работи за целите, които сама постави, за водеща роля на ЕС в световната борба с климатичните промени, засилване на екологично чистите индустрии и спаревдила и конкурентоспособна Европа, която не истовя никого зад борда. Урсула фон дер Лайен се бори за втори мандат, като ЕНП най-вероятно отново ще бъде първа европейска политическа сила след изборите. Тя ще се опита да изгради мнозинство за силна Европа, която да защитава демокрацията, да съхрани благоденствието и да подобри сигурността. Като дете Фон дер Лайен искала да стане археолог.

Майлис Росберг

Европейски свободен алианс (ЕСА)

Тя принадлежи към датското малцинство в Германия и е активист, борещ се „за малки гласове и големи идеи“. Едва 24-гозишна, Росберг е най-младият в историята водещ кандидат за председател на Европейската комисия. Съвсем наскоро тя се завърна от студентски обмен в Испания по програмата „Еразъм“. Като дете Майлис Росберг мечтаела да стане футболистка. Днес тя обича да играе футбол, но само за забавление.

Никола Шмит

Партия на европейските социалисти (ПЕС)

Люксембургският еврокомисар отговаря за заетостта и социалните права. В това си качество той защитава минималните заплати, правата на работниците, възможностите за младите и борбата с детската бедност.  В родината си е бил е дипломат и министър на външните работи, на имиграцията и на заетостта. Детската му мечта била да стане фермер.

Мари-Агнес Щрак-Цимерман

Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)

Завършила е журналистика, политология, немски език и литература. 20 години работи като представител на младежко книгоиздателство в родната си Германия. Била е и общински съветник в Дюселдорф. От 2017 г. е депутат в Бундестага. В детските години искала да стане радиоводеща.

Андерс Вистисен

„Идентичност и демокрация“ (ИД)

Сред главните цели на крайнодесния датски евродепутат е спирането на незаконната миграция в ЕС. Той се бори също срещу разширяването на Съюза и прекалено големите според него разходи. Когато бил дете, Вистисен мечтаел да бъде историк.