Урсула фон дер Лайен остава единственият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия.

Това обяви Манфред Вебер – председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Днес в 12 часа брюкселско време (13 часа българско) изтече срокът за представяне на партийни кандидати от редиците на ЕНП за следващ председател на Комисията. Кандидатурата на Фон дер Лайен остава единствена.

Спазена е необходимата процедура. Получено е писмо от германския Християндемократически съюз (ХДС) с предложението Фон дер Лайен да запази поста си. Получена е и подкрепата на други две партии – полската Гражданска платформа и гръцката Нова демокрация.

Логиката показва, че Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на следващата Европейска комисия, каза Вебер. Той изтъкна, че в момента 14 премиери на страни членки на ЕС са от ЕНП. Това прави повече от половината.

Очаква се ЕНП да обяви официално Фон дер Лайен за свой кандидат на партийно заседание в Букурещ на 7 март.

Главен съперник на Фон дер Лайен ще бъде кандидатът на социалистите – Никола Шмит от Люксембург. В момента той е еврокомисар по работните места и социалните права.

Урсула фон дер Лайен оглави Европейската комисия след изборите през 2019 г. Водещ кандидат на ЕНП тогава бе Манфред Вебер. Той обаче се оттегли, след като френският президент Еманюел Макрон се противопостави на господстващата система на водещите кандидати.

По време на мандата си Фон дер Лайен преведе Европа през тежки изпитания като пандемията от COVID-19, миграционната криза и войната в Украйна, изтъкна Вебер.

„Работя с проевропейски, пронатовски, проукраински и подкрепящи ясно демократичните ценности групи“, отговори Фон дер Лайен на въпрос дали би направила коалиция с групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Тя очерта и червените линии:

„Срещу върховенството на закона - невъзможно. С приятели на Путин - невъзможно. Така че трябва да има много ясно позициониране на политиците, а и ние не знаем кой ще формира групата на ЕКР след изборите, кои групи ще ги напуснат и ще се присъединят към ЕНП, което също е възможно. Разделителната линия е дали се защитават демокрацията и нашите ценности, дали има изключителна твърдост за върховенството на закона, подкрепя ли се Украйна, борят ли се срещу опитите на Путин да отслаби и разедини Европа. Отговорите на тези въпроси трябва да са пределно ясни.“

Вебер пък се обърна към гражданите със следното послание:

„Моля ви, уважаеми граждани, приемете изборите сериозно. Много неща са заложени на карта. Нашите червени линии са ясно определени - „да“ на Европа, „да“ за Украйна и „да“ на върховенството на закона. Това са нашите червени линии към всички екстремисти на този континент. Те никога не могат да бъдат част от нас.“

Европейските избори ще се състоят от 6 до 9 юни. Председателят на Комисията ще бъде номиниран и избран от Европейския съвет – ръководителите на страните членки.