Паул Филип Румънски, непризнат член на румънското кралско семейство, е задържан в ареста в Малта до 9 май. Това съобщи министърът на правосъдието на Румъния Алина Горгиу на официалния си профил в социалната мрежа фейсбук, пише БТА.

“Молбата му да бъде освободен под гаранция е отхвърлена - решение, което може да бъде обжалвано. Министерството на правосъдието на Румъния ще продължи усилията си за това принцът да излежи присъдата си в Румъния, както прави с всеки беглец от румънската държава.

Ще предоставим всички необходими документи и информация, за да може съдът в Малта да одобри предаването на беглеца”, написа Алина Горгиу.

По-рано днес каналът Диджи24 съобщи, че принцът е бил заловен в Малта. Според цитираните от медията източници той е бил на почивка в курорт, откъдето е бил заловен от полицията. Принцът се укриваше почти четири години от властите в Румъния, където е осъден на 3 години и 4 месеца затвор.

През юни 2022 г. той бе заловен в Париж, но съдът във Франция категорично отхвърли предаването му на румънските власти. Днес те отново настояват принцът да бъде екстрадиран в Румъния, за да излежи присъдата си от 2020 г.

Паул Филип Румънски е обвинен в търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществените интереси. Той беше осъден по дело за незаконна реституция на някогашната кралска ферма Баняса, намираща се недалеч от Букурещ и гората Снагов - защитена природна зона в южния окръг Илфов.

По делото "Фермата Баняса", което започна през 2016 г., бяха изпратени на съд 22 души, включително румънският бизнесмен Ремус Труйка, израелският милиардер Бени Щайнмец и редица други. Според Националната дирекция за борба с корупцията обвиняемите са сформирали организирана престъпна група, която имала за цел да осигури незаконната реституция на множество имоти, за които Паул Румънски претендирал.

През декември 2020 г. Върховният касационен съд произнесе окончателните присъди, възлизащи сумарно на 79 години затвор. Щетите по делото се оценяват на 145 милиона евро.

Паул Филип Хоенцолерн е роден през 1948 г. във Франция. Той е син на Карол Ламбрино, роден от морганатичния брак през 1918 г. на румънския принц Карол (бъдещия крал Карол Втори), и Зизи Ламбрино, който година по-късно е анулиран. Паул не е признат за законен член на румънското кралско семейство.