Сенатът в САЩ прие законопроект, който дава на TikTok следния ултиматум - или приложението трябва да бъде продадено на американска компания, или ще бъде забранено в страната след девет месеца. Основанието? Компанията собственик ByteDance е под влиянието на китайското правителство и съответно би могла да предаде чувствителни данни за американски граждани на режима в Пекин.

От ByteDance отхвърлят тези обвинения, но законът вече беше приет в Горната камара на Конгреса и подписан от президента Джо Байдън.

TikTok има проблеми и с европейските институции, но по различни причини - според ЕС приложението носи сериозен риск от пристрастяване у младите хора и може да повлияе на психиката им. В отговор на това компанията първоначално премахна функцията за възнаграждение във вторичното приложение TikTok Lite в ЕС, където срещу гледането на видеоклипове потребителите получават ваучери за закупуване на реални стоки.

Къде TikTok е забранен?

Една от първите държави, която ограничи достъпа до китайски приложения, беше съседът на Китай - Индия. От 2020 г. в страната е наложена трайна забрана на общо около 60 китайски приложения, сред които и TikTok. Официалната причина са рискове за сигурността на потребителите.

Талибаните забраниха TikTok през 2022 - около година след повторното си идване на власт в Афганистан. Техният аргумент гласи: морални съображения. Жителите на Иран също нямат достъп доTikTok, но тоталитарното правителството на моллите е ограничило достъпа до почти всички социални мрежи. По сходни причини социалната мрежа е недостъпна и в Киргизстан, Узбекистан, Непал и Сомалия

Пакистан няколко пъти временно спира достъпа до TikTok заради неподходящо съдържание. Приложението е отблокирано, след като собствениците му коригират филтрите си за съдържание.

В Русия подобно "неподходящо" съдържание са публикациинте, в които не се споделя визията за войната в Украйна, разпространявана от Кремъл.

В самия Китай приложението е блокирано за чужди телефони, така че да бъде използван само китайският му еквивалент. Други държави също са ограничавали достъпа временно - Азербайджан по време на конфликта с Армения в Нагорни Карабах през 2020 година или Сенегал при задържането на опозиционния политик Усман Сонко. 

Ограничения за служебните телефони

В момента 16 държави, повечето от които в Европа, забраняват използването на ТикТок на служебните телефони на държавни служители. В САЩ и Канада такава забрана важи от 2023 година за служителите на Федералното правителство. През март същата година правителствата на Австралия и Нова Зеландия също наредиха на служителите си да изтрият ТикТок от служебните устройства. Примера им последваха и във Великобритания, Нидерландия и Норвегия. В Дания TikTok е забранен за служителите на :инистерството на отбраната, в Латвия - за тези във външно министерство. 

В Германия също има призиви да се ограничи достъпът и използването на ТикТок. Опозицията в лицето на християндемократите дори призовава за блокирането на приложението. Засега обаче ограничения не са въведени. 

"Дойче веле"