Потенциалната забрана на TikTok в САЩ е близо до това да стане реалност - снощи Камарата на представителите одобри законопроекта, включен като приложение към обширния пакет за помощ за Израел и Украйна.

Законът ще принуди китайската компания ByteDance, собственик на TikTok, или да загуби целия американски пазар, или да продаде платформата - и то в много кратък срок. Това ще е първата забрана на социална мрежа в САЩ.

Показателно е, че републиканците включиха законопроекта към финансирането на украинското военно оборудване и израелската ракетна отбрана - това е често ползвана техника за ускоряване на определен законопроект. В крайна сметка и представители на двете партии подкрепиха предложението - 360 срещу 58 гласа в долната камара.

Очаква се Сенатът бързо да одобри целия пакет закони - а президентът Джо Байдън вече е обявил, че ако на бюрото му дойде забрана за TikTok, ще я подпише.

Според републиканци и демократи TikTok заплашва националната сигурност - защото приложението събира изключително много данни за американците, а сървърите му са под контрола на Китайската комунистическа партия. Платформата панически се опита да призове американските си потребителите да пишат на своите конгресмени в защита на TikTok - което имаше обратен ефект и още повече окуражи политиците да действат бързо със закона.