Софийският апелативен съд пусна под домашен арест с електронна гривна за проследяване Габриела Славова-Пеева, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев на 21 януари. Днес обвиняемата се яви в съдебната зала с адвокатите си Димитър Вълков и Елена Николова.

Тя прекара точно 3 месеца в ареста - от 30 януари, когато САС я остави за постоянно, след като двете ѝ малки деца бяха изведени от социалните.

Габриела Славова-Пеева бе отправила иск за изменение на мярката ѝ от "задържане под стража" на по-лека. Защитниците ѝ посочиха, че клиентката им е с влошено здравословно състояние и е претърпяла инфаркт, след който се наблюдава изтръпване на крайниците и затваряне на очите. Защитата помоли да бъде назначена съдебномедицинска експертиза и добави, че и едно от децата на Пеева има дихателни проблеми, а другото - сърдечни.

Според адвокат Вълков определението на Софийския градски съд, който вече остави младата майка в ареста, е неоснователно. По думите му единствените предположения на прокуратурата са от видеозапис и първите показания на Габриела в полицията, на които не е присъствал адвокат (всъщност двете с майка си - освен че удушават главата на семейството в колата му, правят това, докато ги снима охранителна камера - б.р.).

Прокуратурата посочи, че според медицински преглед няма данни за прекаран инфаркт. Съдът заяви, че искането за назначаване на съдебно-медицинска експертиза не е основателно и не го уважи.

Съдебният състав счита, че понастоящем не е отпаднало обоснованото предположение, че Пеева е съпричастна към извършеното престъпление. Според съда при определянето на по-лека мярка за неотклонение не е налице възможност обвиняемата да се укрие. Опасността от извършване на престъпление също е с намалял интензитет, но и не се констатира обвиняемата да е с тежко здравословно състояние. Съдът посочи още, че не може да се приеме, че при по-лека мярка обвиняемата може да повлияе на свидетели.

Габриела Славова-Пеева също говори в съдебната зала и каза, че с Пейо Пеев са имали динамична и приключенска връзка, често придружена с нехармония. Тя обясни, че са се справяли с проблемите и не са си повишавали тон.

"Не съм участвала в отнемането на живота му и се считам за абсолютно невинна", зави Пеева, цитирана днес от БТА.

Тя посочи, че показанията дадени от нея пред полицията са били „изтръгнати от  нея“ със сила и страх. Всичко ми беше диктувано от две служителки на полицията, каза още тя.

БТА припомня, че на 21 януари бе убит 44-годишният Пейо Пеев. За престъплението бяха задържани двете жени - съпругата на убития и нейната майка. Разследването установи, че мъжът е седял на шофьорското място в лек автомобил. Причината за смъртта е удушаване, посочват разследващите. Автомобилът с тялото на убития бе открит леко опожарен в гориста местност, в района на Витоша, по пътя за хижа „Алеко“.

На 30 януари Апелативният съд реши да остави в ареста двете жени.