„В чувствителни области, включително външната политика на ЕС, разширяване, европейски бюджет, трябва да се запази вземането на решение с единодушие. Консенсусът е гаранция за легитимност на решенията и ангажирането на държавите-членки с тях.“

Това заяви постоянният ни представител в ЕС Румен Александров по време на неформалния Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел. Срещата бе организирана от белгийското ротационно председателство на Съюза.

Напоследък все по-често се чуват призиви от различни страни членки ключовите решения да бъдат вземани не с пълно единодушие, а с квалифицирано мнозинство. България например блокира неколкократно даването на зелена светлина на преговори за членство със Северна Македония. За сметка на това страната ни влезе в Шенгенското пространство само по суша и по вода заради вето на Австрия.

Премахването на ветото бе сред темите, които бяха обсъждани на Съвета.

За отпадането му се изказа и белгийската външна министърка Хаджа Лабиб. Тя се мотивира с необходимостта да се вземат по-бързо решенията в ЕС.

„Това предполага реформиране на структурите за управление, както и рационализиране на процесите на вземане на решения, така че да решим проблема с ветото, с което до известна степен се злоупотребява, а и да внимаване политиките ни да са възможно най-гъвкави и съвместими“, каза Лабиб.

Според нея за целта не е необходимо преразглеждане на Договорите за ЕС, а единствено по-дълбокото задействане на член 7, който по принцип се прилага при нарушение на върховенството на закона.

„Когато 20 души се съберат на едно място, казваме, че се управлява тежкотоварна машина", заяви еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Тя припомни, че никой досега не е използвал вето за социална политика, данъчното облагане, социална система.

„Ние го обсъждаме във връзка с колективната европейска сигурност, която е свързана с външната политика и политиката на сигурност. И това е от екзистенциално значение за нас, особено във времената на такива геополитически турбуленции“, изтъкна Йоурова.

На Съвета бе отбелязана 20-ата годишнина от най-голямото разширяване в историята на ЕС. През 2004 г. в него влязоха наведнъж 10 държави – Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Словения, Малта и Кипър. България и Румъния се присъединиха през 2007 г.