Австрия ще продължи да налага вето върху влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно пътуване, заяви външният министър Александер Шаленберг пред „Политико“.

Нещата ще останат такива, докато Виена не види „значително намаляване“ на броя на кандидатите за убежище.

Този брой, без да бъдат включени украинците, се е увеличил в Австрия почти тройно и е достигнал 110 000 души, изтъква „Политико“. Това прави най-много на глава от населението в ЕС и накара правителството във Виена да блокира разширяването на Шенген през декември 2022 г.

Ветото е предупредителен сигнал към Брюксел, изтъква Шаленберг.

„Човек трябва да разбере, че когато виждаме над 100 000 молби за убежище всеки 12 месеца, е трудно като Австрия да оставим една нефункционираща система да действа“, допълва външният министър.

Той отказва да посочи времева рамка кога страната му ще вдигне своето вето. Но едва ли това ще стане скоро. Още повече само през януари т.г. Агенцията на ЕС в областта на убежището е регистрирала увеличение на молбите с 60 на сто в сравнение със същия период през 2022 г.

Същевременно Австрия се чувства насърчена от плана за действие на ЕС за затягане на граничния контрол и ускоряване на процедурите за убежище. Необходим е обаче по-голям напредък в тази сфера.

„Като страна в сърцето на Европа сме облагодетелствани от Шенген и искаме той да работи“, казва Шаленберг.

Главната причина за големия брой бежанци в Австрия е, че другите страни от ЕС по т.нар. Балкански път, най-вече Унгария, отказват да регистрират повечето кандидати за убежище. Така правилата на ЕС позволяват на Виена да ги връща в Унгария след пристигането им в Австрия. Според Дъблинския регламент страната, в която бежанецът влиза в ЕС и бива регистриран, е отговорна за процедурата по индивидуалния случай.

През миналата година в ЕС са влезли близо 1 милион бежанци, без да бъдат броени украинците. Според Шаленберг ако Франция и Германия са регистрирали колкото Австрия на глава от населението, само в двете страни е щяло да има общо 1 милион бежанци.