58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза пред бТВ директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

„В Гърция има 62 000 места за настаняване. Няма как да кажем, че там хотелите са резервирани предимно от българи за празниците. За да имате някаква представа за какви мащаби говорим – в България местата за настаняване са 17 000“, поясни той (не легла, а бизнеси, които предлагат настаняване на туристи - бел. ред.).

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма обаче призна, че основните клиенти на една част от хотелите в Северна Гърция са именно българите. Според него сънародниците ни предпочитат да празнуват Великден там, защото гърците също като нас са източноправославни и църковните им служби са изключително тържествени.

„Ние казваме, че общо около един милион пътуват по празниците. 170 000 от тях ще са тези, които са предпочели да пътуват в чужбина, като 58 000 от тях – в Гърция. Ние не ги броим един по един на ГКПП-Кулата, а получаваме тези данни на базата на когнитивен анализ“, каза още той.

Доц. Румен Драганов посочи още, че „най-големият поток от пътуващи българи е към Турция, но там причината не е този туризъм, които се практикува в Гърция“. Според него сънародниците ни пътуват до Турция с цел пазаруване и даде пример с Одрин.

Любопитен е и фактът, че ако годишно се отчитат около 1,2 млн. българи, пътуващи към Гърция, толкова са и гърците, които посещават България за този период. „При пътуванията към Турция числата са по-големи, защото пътуванията са по-интензивни“, поясни той.

Драганов посочи още, че у нас годишно има 24 млн. пътувания на българи вътре в страната и 7 млн. българи, които предпочитат пътуванията в чужбина.

„Принципно вътрешният ни туризъм е значително по-развит и това важи за всички страни, не само за България“, поясни той.

Данните, който той даде, показват още, че имаме „общо 4,2 млн. пътуващи българи, които през тези 52 седмици отиват някъде средно по шест пъти“.

„В Гърция предпочитани са малките хотели и таверните, т.е. семейният бизнес. Докато в Турция се търси олинклузивът. Концепцията в Турция е различна от тази в Гърция – хотелите им са големи и те са изнесени извън населените места.

Турците проучиха българския опит в туризма – какво правим ние в Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг, след което започнаха да правят такива изнесени комплекси“, каза още той.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма посочи още, че Турция е малко по-скъпа от България в олинклузива, като цитира данни на английско проучване.

„Много пъти сме давали този пример – в България вечерята за двама е 89 лв. с бутилка вино, докато в Турция цената е около 94 лв. В Гърция пък е двойно – за същата вечеря се плаща 160 лв.“, поясни той.

Според него през целия май у нас пък ще влязат около 800 000 чужди туристи. Той посочи още, че пътуванията стават все по-интензивни и двете посоки – българите пътуват зад граница, а у нас идват чужди туристи.

„Новият пазар, към който се отваря България, е Косово, защото това лято за пръв път ще има чартърни линии. Но иначе основните туристи у нас са от ЕС. Тези 70 000 души, които сега ще дойдат за Великден у нас, са предимно европейци, в това число - турци, гърци, македонци, сърби и румънци“, обясни той.

Доц. Румен Драганов каза още, че Пловдив набира все по-голяма популярност сред чужденците, но по традиция гърците ходят на южното ни Черноморие, а румънците – на северното Черноморие.

Опашки на Кулата-Промахон, но се минава нормално

Интензивен е трафикът на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни. И в двете посоки към Гърция и към България повече са леките автомобили, предаде БНР.

В ранните сутрешни часове са се образували опашки от чакащи коли, но към момента преминаването е нормално.

От Гранична полиция уточняват, че работят всички ленти и гишета за проверка на документите.

Към обед се очаква трафикът отново да се увеличи.

Спокойно е преминаването на автомобилите и в двете посоки на другия граничен пункт с Гърция "Илинден-Ексохи".