От днес в Гърция влиза в сила „Кошница на кръстниците“, която съдържа предимно детски играчки, каквито по традиция кръстниците подаряват на кръщелниците си за Великден, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

От сряда пък ще се прилага основната „Великденска кошница“, в която ще бъдат включени агнешкото и ярешкото месо, козунаците и великденските шоколадови яйца.

В съседната страна е в сила т. нар. „Домакинска кошница“, по силата на която големите вериги супермаркети са длъжни да изберат един конкретен продукт от всяка категория и да го предлагат за определен период на най-ниска цена, без да я променят.

Това е част от мерките, които предприема гръцкото правителство в борбата с поскъпването. Към тази кошница преди различни празници се прибавят тематични „кошници“ с продукти, които традиционно се търсят в съответния период.

В „Кошницата на кръстниците“ влизат свещи с играчки и шоколадови яйца, както и всички категории играчки, които бяха включени в „Новогодишната кошница“ като настолни игри, пъзели, кукли, бебешки играчки, колички и др.

Цел на „Великденската кошница“ е да задържи цената на агнешкото и на ярешкото месо на миналогодишните равнища от около 10 евро за килограм. Телевизията обаче коментира, че в кварталните магазини се наблюдават големи отклонения.

„В местните месарници, ако вземем миналогодишните данни, когато (агнешкото и ярешкото) се продаваше на 14-15 евро, тази година ще стигне 16-17. Не е справедливо животновъдът да продава на 6, а в месарницата да отива на 16 евро“, казва председателят на земеделските кооперативи на остров Наксос Димитрис Капунис.

От 25 април влиза в сила и празнично работно време на магазините. Това означава, че те ще работят от 9 ч. сутринта до 21 ч. вечерта, с изключение на Разпети петък, когато ще са отворени от 13 до 19 ч., и на Велика събота, когато пак ще са с намалено работно време от 9 до 15 ч. На Цветница, 28 април, магазините ще са отворени между 11 и 16 ч.

В неделя на Великден, както и в понеделник и вторник след това, магазините в Гърция няма да работят.

Вторник също е почивен ден за тях заради изместването на почивката за 1 май, който тази година се пада през Страстната седмица.