Пропалестинската демонстрация, която бе блокирала Колумбийския университет, завърши драматично късно снощи, когато полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на университета от Бръшляновата лига, влязоха в административната сграда, която протестиращите превзеха предишната вечер, и извършиха десетки арести, предават АП и БТА.

В изявление, разпространено от говорител на Колумбийския университет, се казва, че нюйоркски полицаи са влезли в кампуса, след като университетът е поискал помощ.

Палатковият лагер на територията на висшето учебно заведение в знак на протест срещу войната между Израел и "Хамас" е бил прочистен, както и сградата "Хамилтън Хол".

Кадри показват дълга редица полицаи от екипите за борба с безредиците, които се катерят в сградата по стълба и влизат през прозорец на втория етаж.

Служителите на реда се пръснаха из кампуса, задържайки протестиращи. Студентите скандираха: „Срам, срам!“

Протестиращите завзеха сградата около 20 часа по-рано.


"След като през нощта университетът научи, че "Хамилтън Хол" е била окупирана, вандализирана и блокирана, не ни оставаше друг избор", заявяват от университета.

"Решението да се обърнем към полицията на Ню Йорк беше в отговор на действията на протестиращите, а не на каузата, която те защитават. Дадохме ясно да се разбере, че животът в кампуса не може да бъде безкрайно прекъсван от протестиращи, които нарушават правилата и закона", се казва още в съобщението на учебната институция.

Ректорът на Колумбийския университет Немат Минуш Шафи призова ден по-рано протестиращите да се разотидат доброволно.

Тя каза, че университетът няма да се откаже от активите си в компании, които работят в подкрепа за израелската армия – ключово искане на протестиращите. Предложи обаче да се инвестира в здравеопазването и образованието в Газа и да подобри прозрачността на холдингите за преки инвестиции във висшето училище.