Доналд Тръмп се завърна към предизборната си кампания и нарече "корумпиран" съдията, който води делото срещу него във връзка с парите, платени за мълчанието на порнозвезда, ден след като беше обвинен в неуважение към съда и заплашен със затвор за нарушаване на съдебна заповед, изискваща да се въздържа от определени изказвания, предаде Асошиейтед прес.

Изказванията на Тръмп по време на събития в ключовите за изборите в САЩ щати Уисконсин и Мичиган, бяха внимателно следени, след като му беше наложена глоба от 9000 долара за публични изявления за хора, свързани с делото срещу него.

При налагането на глобата, свързана с публикациите в акаунта на Тръмп в социалната мрежа "Трът сошъл" и на уебсайта на кампанията му, съдия Хуан М. Мерчан заяви, че ако Тръмп продължи да нарушава заповедите му, ще му "наложи наказание лишаване от свобода".

"Няма престъпление. Има един корумпиран съдия", заяви Тръмп, говорейки пред поддръжници на събитие в Уокеша, щата Уисконсин. Той отново повтори, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му.

Ограничителната заповед забранява на експрезидента на САЩ да прави публични изявления за свидетели, съдебни заседатели и някои други лица, свързани с делото му за парите, платени за мълчанието на порнозвезда. Тръмп обаче е свободен да критикува Мерчан, отбелязва АП, на която се позовава БТА.

Бившият президент се опитва да постигне безпрецедентен в американската история баланс, като се кандидатира за втори мандат като кандидат на Републиканската партия и същевременно се бори с обвинения в тежко престъпление в Ню Йорк. Той често отправя критики срещу съдия Мерчан, прокурорите и потенциалните свидетели по време на митингите си и в социалните медии - нападки, които се харесват на поддръжниците му, но потенциално го излагат на допълнителен правен риск.

Експрезидентът настоява, че просто упражнява правото си на свобода на словото, но обидните публикации бяха свалени от профила му в "Трът сошъл" и от уебсайта на кампанията му. В момента съдията оценява и други предполагаеми нарушения на наложените от него ограничения и ще изслуша аргументите днес.

Тръмп често нарича това дело и други водени срещу него наказателни дела "намеса в изборите". Той твърди, че те му пречат да води кампания за президентските избори през ноември.

Присъстващите на митинга се съгласиха с неговата гледна точка, че е несправедливо преследван, твърдейки, че процесът и заповедта, забраняваща му нападки срещу лица, свързани с делото, целят да го разсеят, отбелязва АП.