Дори и най-суровите мъже изглеждат приемат, че връзката между бащи и синове е някак свята, казва българският фотограф Валерий Пощаров пред британския в. "Гардиън".

Той спечели наградата на "Сони" за портретна фотография и творбите от поредицата му с бащи и синове е представена в Съмърсет хаус в Лондон до 6 май, припомня БТА.

Пред британския вестник той разказва как, докато водел синовете си на училище преди няколко години, си помислил, че скоро ще дойде ден, в който те няма да имат нужда от него, няма да се държат за ръце и ще загубят чувството за физическа близост. Тогава той решава да снима баща си и дядо си как се държат за ръце. Скоро обаче настъпила пандемията и тъй като дядо му бил на 95 години, решили да не го излагат на риск от прекалена физическа близост. Случайна среща и молба на жена, която го помолила да снима съпруга ѝ на инвалидна количка със снимката на наскоро починалия им син, го провокирала отново да се върне към идеята за портрет на баща си и дядо си. Скоро след като направил снимката, дядо му починал. Сега снимката, която Пощаров им е направил, е единствената, на която са заснети заедно баща му и дядо му.

Кадърът се превръща в първи от поредица портрети на бащи и синове, хванати за ръце, които Пощаров заснема в България, Грузия, Турция, Армения и в страни от Западните Балкани. Между отделните страни има културни различия и пропастта между поколенията изглежда по-голяма на места, където наскоро е имало конфликти или промяна в политическата система, казва Пощаров пред "Гардиън".

Той разказва, че винаги изпраща снимки на мъжете, които е снимал, и понякога те му изпращат отговори, в които разказват житейските си истории. Някои от тях не са се държали ръка за ръка никога, други - от десетилетия.

Според Пощаров всички тези снимки, включително и портретът на баща му с дядо му, са икони, представящи нещо повече от отделните личности. 

Валерий Пощаров е роден в Добрич през 1968 г. Завършил е Националното училище по изкуствата във Варна и пластични изкуства в Сорбоната в Париж. "Гардиън" отбелязва, че Пощаров е повлиян в творчеството си от Август Зандер и Алек Сот. Артистите посвещават дните си на създаването на изкуство, а нощите си - на съмнения в него. Направете така, че всеки нов ден да носи експеримент и израстване, казва Пощаров.