България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерия за свобода на словото от общо 180 държави, като през 2023 г. беше поставена на 71-во място.

Сред причините за повишаване резултата на България, "Репортери през граници" посочва преходния редовен кабинет, показал готовност да предприеме реформи в областта на свободата на медиите, предаде БНР. Организацията отбелязва и реакцията на властите в случаи на полицейско насилие над журналисти.

В страните от ЕС свободата на медиите е в добро състояние, пише в доклада, който отчита и наскоро одобрения от ЕП Европейски закон за свободата на медиите, чиято цел е да защитава журналистите, да се бори с политическата намеса в редакционните решения и да увеличи прозрачността на собствеността на медиите. 

Въпреки че запазва първата си позиция, Норвегия е сред страните, които са претърпели спад в политическия си рейтинг. Ирландия отстъпва от позицията си на лидер в Европейския съюз на Дания, следвана от Швеция. Германия вече е сред първите 10 държави.

От "Репортери без граници" коментират, че свободата на медиите е поставена на изпитание в Унгария, Малта и Гърция. В източната част на Европа условията за журналистика се влошават поради мащабите на дезинформацията и цензурата в медиите.