"Това няма да остане без последствия!".

Това обяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, след като официално стана ясно, че зад хакерската атака срещу имейли на управляващи и на ръководните кадри на социалдемократите стои руското военно разузнаване. Атаката бе извършена в началото на миналата година.

"Руски държавни хакери атакуваха Германия в киберпространството", заяви министърът на външните работи Аналена Баербок в петък по време на посещението си в Австралия.

През юни 2023 г. германската Социалдемократическа партия обяви, че имейл-адреси, принадлежащи на ръководството на партията, са били обект на кибератака още през януари. Според социалдемократите това е станало възможно благодарение на уязвимост в сигурността на софтуерната компания Microsoft, която към момента на атаката все още не е била известна.

Отговорна за атаката според разследването е групата APT28.

"Не може да се изключи, че данните са изтекли от индивидуални пощи", заяви говорител на SPD.

Същевременно Чехия обяви, че и нейни институции са били цел на такава кибератака.

Подобни действия са били извършени преди време срещу държавни институции, агенции и компании в Полша, Литва, Словакия и Швеция.

Кой стои зад групата APT28?

Федералната служба за защита на конституцията (BfV) смята, че групата се ръководи от руското военно разузнаване ГРУ.

APT28 е активна поне от 2004 г. - предимно в областта на кибершпионажа.

Според BfV тя е един от "най-активните и опасни кибернетични актьори в световен мащаб". APT28 е известна и с името "Fancy Bear".

Според Бербок разследването на федералното правителство в тази връзка под ръководството на Федералното министерство на външните работи вече е приключило.

"Сега вече можем ясно да заявим, че тази атака от миналата година е на групата APT28, която се контролира от руската тайна служба ГРУ", заяви тя. "Това е напълно неприемливо и няма да остане без последствия."

ЕС и НАТО са готови да отговорят

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи.

Това се казва в разпраостранени днес изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жодеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия.

ЕС е решен да използва пълния набор от мерки, за да предотврати, възпре и отговори на зловредното поведения на Русия в киберпространството, предупреждана Борел. Съюзът, неговите страни членки и международните партньори решително осъждат зловредната киберкампания, извършена от контролираната от Русия група АРТ28.

Борел припомня, че през 2020 г. ЕС наложи санкции на физически и юридически лица, отговорни за атаки на АРТ28 срещу Бундестага през 2015 г.

Поведението на Русия противоречи на нормите на ООН за отговорно държавно поведение в киберпространството. Като пренебрегва международната сигурност и стабилност, Москва постоянно използва АРТ28 като инструмент за извършване на зловредни киребдейности срещу ЕС, неговите страни членки и международни партньори, най-вече Украйна, допълва Борел.

Накрая той предупреждава, че ЕС няма да толерира зловредно поведение, целящо разрушаване на неговата критична инфраструктура, отслабване на сплотеността на обществото и влияние върху демократичните процеси.

Зловредните кибердейности, насочени срещу Германия и Чехия, демонстрират, че киберпространството постоянно е оспорвано, заявяват от Северноатлантическия съвет. Заинтересованите от киберзаплахите страни се опитват да дестабилизират алианса.

От НАТО също са готови да използват необходимите способности, за да се противопоставят на целия спектър от киберзаплахи и за да се подкрепят страните членки една друга. Това може да стане включително чрез обсъждане на координиран отговор.