Полицията разтури пропалестински студентски лагер днес и в Нюйоркския университет по молба на ръководството на висшето учебно заведение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Студентските протести в университетски кампуси в САЩ в солидарност с палестинците продължават вече седмици. При размириците досега в цялата страна са извършени над 2200 ареста, отбелязва АП.

Полицията е разтурила и протестен палатков лагер в нюйоркския университет "Ню Скул" (The New School University).  Заместник-комисарят по оперативната част Каз Дотри написа в социалната платформа "Екс", че от "Ню Скул" "са помолили полицията за съдействие за разчистване на незаконния лагер във вътрешността на централната сграда на университета и на територията на общежитието.

На видеозапис, разпространен от Дотри, се вижда как десетки полицаи с шлемове се струпват пред сградата на университета на Пето авеню. За момента не са изнесени подробности за арести както в "Ню Скул", така и в Нюйоркския университет, пояснява АП, като припомня, че по-рано тази седмица над сто души бяха задържани при полицейска акция в Колумбийския университет.

Там полицай е произвел случаен изстрел в сградата "Хамилтън Хол" във вторник, съобщиха властите. Вчера полицията обяви, че при инцидента няма ранени. Полицаят се е опитвал да включи фенерчето, което е държал в ръце заедно с пистолета си, и случайно е натиснал спусъка. Изстреляният куршум е уцелил рамка на стената, описва случилото се АП.

В непосредствена близост е имало негови колеги, но не и студенти, поясняват от полицията. Камера на каска показва кога се стреля с пистолета, но окръжният прокурор отново преглежда записа, което е стандартна процедура, уточнява Асошиейтед прес.

Агенцията е регистрирала най-малко 56 ареста в 43 висши учебни заведения в САЩ от 18 април. Данните са от репортери на АП и от официални изявления на университетските власти и на полицията.

Рано вчера сутринта полицаи нахлуха в палатковия лагер в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където по последни данни са били задържани най-малко двеста протестиращи, след като стотици са отказали да напуснат лагера и на места са сформирали живи вериги.