Тази година Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне в България от Румъния. Това съобщи за БТА Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. 

"Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква", каза Негово Преосвещенство. 

Румънската църква ще донесе Благодатния огън от Йерусалим, а свещеници от Русенската митрополия ще пътуват до Букурещ, където ще получат частица от него.

Без български свещеници в Йерусалим

Заради ситуацията в Близкия изток Светият синод реши тази година да не изпраща делегация до Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България.

Това се случва за втори път - през 2020 г. БПЦ отново не изпрати свещеници в Израел да донесат огъня. Тогава причината бе пандемията от COVID-19.

Ситуацията обаче не пречи на хиляди православни поклонници от цял свят, които очакваха слизането на Благодатния огън в светия град, съобщиха световните агенции.

Това явление се случва всяка година на Велика събота, последния ден от Страстната седмица, предшестващ Възкресение Христово (Великден).

Велика събота е

Това е денят, в който след страданията и мъчителната си смърт, Исус е бил свален от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото на Исус, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самият гроб запечатали. Духът на Исус отишъл в ада и там разбил оковите, за да открие отново за хората пътя към рая. Този акт символизира милостивото всеопрощение, любовта и човеколюбието на Сина Божий.

Благодатният огън се спусна, както всяка година

Благодатният огън се спусна на Велика събота в навечерието на Възкресение Христово в храма на Гроб Господен (Църквата „Възкресение Христово“) в Йерусалим, съобщиха световните осведомителни агенции.

Той слиза в Кувуклията - параклис в центъра на църквата „Възкресение Христово“, скриващ пещерата на Божи гроб, където има особено почитана от всички християни плоча - под нея е бил погребан Исус Христос. През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на слизането на Благодатния огън, въпреки многобройните опити. Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светиня.

Преди слизането на огъня Йерусалимският патриарх Теофил III, заедно с представители на Братството на Божи гроб, монаси от Йерусалимската православна църква, три пъти обиколиха Кувуклията с великденски песнопения, след което заедно с представител на Арменската апостолическа църква, патриархът влезе вътре и започна да се моли.

Хиляди се събраха в Йерусалим

Днес от ранна сутрин хиляди вярващи се стичаха към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството - Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която се смята, че е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва. Поклонниците прекараха няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на чудотворния огън.

Израелската полиция прилага засилени мерки за сигурност, стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в старата част на града е ограничено. Въведени са и ограничения за влизане в храма - то става само с пропуски, раздадени от църковни организации, предупредиха от полицията в навечерието на церемонията.