Проливните дъждове в най-южния бразилски щат Риу Гранди ду Сул доведоха до смъртта на най-малко 56 души, а 67 се водят безследно изчезнали, предаде АП, цитирана от БТА.

Такива са данните на местните спасителни служби.

Хиляди са евакуирани заради наводненията, които опустошиха цели градове. Това е четвъртото подобно природно бедствие за последната година. Големи наводнения имаше през юли, септември и ноември 2023 г., като жертвите тогава бяха общо 75.

По данни на Бразилската геоложка служба сегашните наводнения в Риу Гранди ду Сул са по-големи от тези от времето на историческия потоп през 1941 г. В някои градове е регистрирано най-високото ниво на водата, откакто е започнала да се води статистика преди близо 150 години.

Язовирната стена на водноелектрическа централа между градовете Бенту Гонсалвес и Котипора частично се срути, а цели градове в долината на река Такуари бяха напълно залети.

Има съобщения за прекъсвания на електрозахранването, комуникациите и водоснабдяването из цяла Бразилия. По данни на службата за гражданска защита над 24 000 души е трябвало да напуснат домовете си.

Над градовете непрекъснато прелитат хеликоптери, а блокирани семейства с деца очакват спасителни екипи по покривите на сградите.

Метеорологичната обстановка в Южна Америка се влияе от климатичния феномен Ел Ниньо – периодично природно явление, което затопля повърхността на Тихия океан. То влияе и на Бразилия, макар тя да има излаз на другия океан – Атлантическия.

Ел Ниньо в миналото е причинявал суши в северната част на Бразилия и интензивни валежи в южните райони на страната. Тази година въздействието на Ел Ниньо е особено драматично, като в Амазония се наблюдава историческа суша. Учени твърдят, че екстремните метеорологични явления се случват все по-често поради предизвиканото от човека изменение на климата.