Германски крайнодесни нападнаха и пребиха политици на Зелената и Социалдемократическата партия в Дрезден през изминалата нощ. Атаката е станала, докато екипи на двете партии са разлепвали предизборни плакати.

Социалдемократът Матиас Еке е бил пребит тежко, така че се налага днес да бъде опериран. Това съобщиха от саксонското министерство на вътрешните работи.

41-годишният мъж, който е евродепутат и е водещ кандидат на ГСДП на предстоящите европейски избори, е бил нападнат на улицата в Дрезден-Стризен, докато е разлепвал плакати, и сега се нуждае от операция, потвърди партията му. Други екипи за разлепване на плакати също са били нападнати, обиждани и сплашвани.

Полицията съобщи, че четирима неидентифицирани мъже първо са нападнали 28-годишен предизборен служител на Зелената партия, който разлепвал плакати по улица "Шандауер щрасе" в Дрезден, около 22,30 ч. в петък вечерта, а минути по-късно са нападнали 41-годишен мъж, който разлепвал плакати на  социалдемократите.

Говорител на полицията заяви, че предполагаемите извършители са били облечени в черно и са били категоризирани от свидетели като принадлежащи към "десния спектър". Те са били мъже и се предполага, че са на възраст между 17 и 20 години. Срещу тях се води разследване за причиняване на тежка телесна повреда при политически мотивирано престъпление.

"Насилственото поведение и сплашването на демократите е инструмент на фашистите, - обявиха председателите на ГСДП-Саксония Хенинг Хоман и Катрин Мишел. - Семената, посяти от "Алтернатива за Германия" и други десни екстремисти, покълват".