Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке се изправи днес пред окръжния съд в Хале. Той е обвинен в използване на символи на противоконституционни и терористични организации. Твърди се, че в две свои речи е използвал забранен лозунг на националсоциалистическия Sturmabteilung (SA) - паравоенната бойна организация на нацистката партия. Само преди седмица бившият учител по история отрече по телевизията, че е знаел, че това е забранен лозунг.

Лозунгът „Всичко за Германия“ е бил официален за шурмоваците от SA. SA са бойното острие на нацистите още от 1920 година до 1938-а, когато на преден план излизат SS. SA са отговорни за погромите и убийствата на евреи и опозиционери, първоначално те поемат контрола над концлагерите и се занимават с мъченията в затворите.

Изслушването ще се проведе в крилото за сигурност на съдебния център в Хале. За да се гарантира безпроблемното протичане на основното заседание, съдът е разпоредил строг контрол на допускането.

Ако бъде признат за виновен, Хьоке е заплашен от глоба или дори от лишаване от свобода за срок до три години. При присъда от затвор, съдът може да забрани на Хьоке да заема обществени постове за срок от 2 до 5 години. Тогава той няма да може да се кандидатира за премиер на Тюрингия. Такъв изход от делото е малко вероятен, но съществува като опция.

Съдът е насрочил четири съдебни дни за процеса.

Хьоке е водещият кандидат на тюрингската „Алтернатива за Германия“ за изборите в провинцията на 1 септември. Неговото крило на партията е класифицирано като дясноекстремистко от Държавната служба за защита на конституцията и е под наблюдение.

Обвинителният акт се отнася до реч, която Хьоке произнася в Мерзебург, Саксония-Анхалт, през май 2021 г. Твърди се, че той е казал: "Всичко за нашата родина, всичко за Саксония-Анхалт, всичко за Германия".

Себастиан Щригел, тогава лидер на Зелената партия в Саксония-Анхалт, повдигна обвинения срещу Бьоке и се позова на експертно становище на Научната служба на Бундестага, според което използването на фразата "Всичко за Германия" в контекста на реч на събрание е наказуемо по закон.

Миналата година прокуратурата в Хале повдигна обвинения. Тя обвинява Хьоке, че е знаел за произхода и значението на лозунга. Според тогавашната информация на прокуратурата адвокатите на Хьоке отричат наказателната релевантност на изявлението му.

Политикът е обвинен и в това, че е използвал лозунга отново през декември миналата година на събитие на партията си Гера, Тюрингия. Правните последици от появата му в Мерзебург вече бяха тема на обсъждане в медиите. Твърди се, че в Гера Хьоке сам е произнесъл първата част на "Alles für" („Всичко за...“, б.а.) и е насърчил публиката да скандира "Deutschland".

Хьоке ще трябва да се изправи не само пред съда в Хале. Обвинителен акт е разрешен и в окръжния съд в Мюлхаузен, Тюрингия. Обвинението там е за подстрекаване на народа. Бьорн Хьоке вече е бил разследван няколко пъти. В Хале обаче той трябва да бъде съден за първи път.