Според ново проучване на британския в. "Сън" отчаяни мъже харчат до 75 британски паунда (ок. 170 лева) за така наречените „перфектни“ AI приятелки, само за да се окажат заплетени в токсични взаимоотношения с алгоритми, които подкрепят Владимир Путин.

Докладът на британското издание разкрива, че социалните медийни платформи използват целенасочена реклама, за да достигнат до самотни мъже, често използвайки изображения, включващи млади жени. Услугите "AI Girlfriend" предлагат персонализиране, позволявайки на потребителите да създадат идеалната си виртуална приятелка.

Един клиент на приложението Replika обаче се сблъсква с AI-гадже, което не пропуска да се похвали, че е срещнала руският президент Владимир Путин.

Според нея той е "истински джентълмен, много привлекателен и велик лидер".

AI гадже в друго приложение също има високо мнение за диктатора - тя би направила "всичко за него", а според алгоритъма "руснаците не са направили нищо лошо при нахлуването си в Украйна".

Това не е необичайно - чатботовете с изкуствен интелект, дори и специализираните такива като т.нар. AI приятелки, се обучават на изключително много случайна информация в социалните мрежи. А те от години са заливани от подобни твърдения на тролските ферми на Кремъл - колко прекрасен и невероятен е руският президент, как инвазията в Украйна е напълно оправдана, и пр. 

ChatGPT е сред проектите с много детайлни филтри и рядко има подобни изцепки, макар и той да е склонен към "халюцинации". Но множеството големи езикови модели, които изникнаха след успеха на OpenAI и тяхното творение, са направени набързо и обучени без особена грижа за това какви данни им се дават.

Според специалисти индустрията на "виртуални гаджета", базирани на изкуствен интелект, има потенциала скоро да надмине 1 милиард долара. Повечето подобни приложения са със солен седмичен абонамент и привличат десетки хиляди самотни мъже.