До края на май ще започне събарянето на старите сгради, разположени върху терена на бъдещата Националната детска болница.

Това стана ясно след среща на служебния премиер Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на държавното лечебно заведение проф. Иван Литвиненко и директора на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.

На срещата присъстваше и здравната министърка д-р Галя Кондева, която изтъкна, че делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и има избран изпълнител за събарянето на сградите. Предстои Европейската инвестиционна банка да избере изпълнител и за техническия проект на новата болница - среща с представителите на банката също ще са в края на май.

„Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас", отбеляза Кондева.

Премиерът Главчев увери, че служебното правителство ще изпълни в цялост поетия ангажимент за обезпечаване на неотложните нужди на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев”. Болницата ще получи близо 1,3 млн. лв. за неотложен ремонт на интензивното отделение, нов асансьор, и ще бъде оборудвана с нов скенер и рентген. В момента тя е единствената университетска детска болница в България

„Приоритет на приоритетите е здравето на българските деца“, заяви Главчев.