Изкуството на над 20 артисти и студия от 12 държави ще предложи програмата на третото издание на фестивала на светлините Lunar, съобщават организаторите от MP Studio.

Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция ще озарят 22 локации в столицата, в четирите вечери между 9 и 12 май (четвъртък - неделя), от 21:00 ч. до полунощ.

Видео и статичните 3D мапинг произведения ще се проектират върху сградите в повторяемост, а светлинните инсталации ще са със запалени светлини за целия период на събитието, така че публиката да може да се наслади на всички тях.

Изненадите

Тази година, две технологични иновации в сферата на светлинното изкуство в световен мащаб ще бъдат представени у нас. Първата от тях ще бъде светлинен флашмоб, който празнува 15+1 годишнина на създателите на фестивала MP Studio. Използвайки мобилните си телефони, публиката ще стане част от видео 3D мапинг шоуто, което ще се реализира на фасадата на ул. „Княз Александър I” 4. 

Следващата изненада ще бъде представена на новата фестивална локация – „Южен парк 2“. Първата по рода си колективна творба, създадена с помощта на публиката, ще краси задната фасада на „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“. Там присъстващите ще има възможност да изпратят своето послание, което не само ще бъде проектирано върху сградата, но ще стане част от мащабно произведение, което интерпретира текстовете, с помощта на изкуствен интелект.

Сред артистите, които ще представят изкуството си в тазгодишното издание на Lunar, ще бъдат деветте финалисти във второто издание на Международния конкурс за видео мапинг, организиран с подкрепата на Министерството на туризма, на тема „Митове и легенди”. Техните творби ще могат да бъдат видени на фасадата на Регионалния исторически музей - София, а тримата победители ще бъдат обявени на 12 май.

Фестивалната програма ще бъде подръка на всеки посетител чрез мобилното приложение.

Промени в градската среда

За да могат жителите и гостите на столицата бързо и удобно да се придвижат до фестивалните зони, тази година Столичната община удължава работното време на метрото до 01:00 ч. през нощта. Наред с това, с по-голяма честота ще бъдат линиите на трамвай 22, тролейбуси 1 и 9, както и автобуси 94 и 204.

Нощните линии, тръгващи от пл. “Александър I”, ще са на всеки кръгъл час и ще имат допълнителен курс в 00:30 ч.

Улесненото преминаване между локациите ще се случва и благодарение на затворения за автомобили бул. „Цар Освободител” (в участъка между булевардите „Васил Левски” и „Дондуков”, както и улиците „Московска”, „15 ноември”, „Цар Иван Шишман”, „Солунска”, „Дякон Игнатий“ и „Ангел Кънчев”, съобщава БТА.