"България не е малка. Малки са може би манталитетите на някои политици в Брюксел". Това каза пред БНР кандидатът за евродепутат от "Продължаваме промяната - Демократича България" Радан Кънев. Той изтъкна, че няма европейска държава, в която предизборната кампания за европарламент да е едномесечна. Според него тази кампания е обикновено между 6 месеца и година.

"Много хора в България, добре образовани и добре настроени към ЕС, не знаят колко важна законодателна работа върши ЕП – че ти не представляваш България в някакъв митичен Брюксел", коментира Кънев.

Според него все пак нашите граждани и бизнеси започват да осъзнават, че Брюксел нищо не налага.

"Европейската политика решава много местни проблеми", отговори Кънев на въпрос дали се притеснява, че дебатът около парламентарните избори ще измести този за европейските.

И поясни, че се притеснява от друго:

"Местната компроматна кал измести и националния, и европейския дебат".

По повод евроскептицизма Кънев призна, че е имало поредица от решения, които са довели до напълно обосновани реакции на гражданите. Така той коментира политики като Зелената сделка.

"Насаждането на обща, проста, черно-бяла картина в общественото мнение е много опасно", изтъкна Кънев.

И допълни, че т.нар. Зелена сделка са голям брой законодателни актове, които трябва да се четат много внимателно, преди да се променят.

"Крайните десници, дълбоко разделени и фрагментирани в ЕП, ще останат критично малцинство. Ще има вълна вдясно, но няма да има антиевропейска вълна. Който си прави тази сметка, ще остане много излъган", прогнозира Кънев.

Според него войната в Украйна е променила стратегически за европейската политика осъзнаването, че Европа е 20 години назад в областта на сигурността и отбраната.

"България има сериозна, но старомодна отбранителна индустрия", допълни той.

Кънев изтъкна, че винаги е разчитал на личните преференции, когато се е явавал на избори, "особено в тази силна листа на ПП-ДБ". И добави, че за разлика от други кандидати той е само и единствено в листата за европарламент.

"Смятам, че съм доказал достатъчно, за да търся подкрепа там", каза още Кънев.

Стефан Тафров: Путин може да нападне и страна от ЕС

Европейският съюз е заплашен от бруталната руска агресия в Украйна и именно затова е жизненоважно за българските и европейските интереси Москва да не надделее над Киев. Това заяви в ефира на “Дарик радио” кандидатът за евродепутат Стефан Тафров от “Продължаваме Промяната - Демократична България”. 

"Няма гаранции, че ако Путин надделее във войната, Русия няма да посегне и на страна-членка на ЕС. Европа трябва да поеме по-голяма част от отговорността за собствената си сигурност. Нищо континента, а и в света не е същото след бруталната руска агресия срещу Украйна", подчерта Тафров.

Бившият посланик във Великобритания, Франция, Италия и ООН добави, че процесът на изграждане на европейска отбрана не трябва да се противопоставя на НАТО, а следва да върви успоредно със засилването на Алианса.

Според него Америка има интерес да остане ангажирана с Европа, която не трябва да подхранва тенденцията към изолационизъм отвъд Океана.

"Тръмп е изразител на тенденцията за изолационизъм, която периодически настъпва в Америка. Никой не може да каже кой ще стане президент на САЩ през ноември. Последните проучвания на общественото мнение показват, че разликата между Тръмп и Байдън е все по-малка", анализира Тафров.

Дипломатът заяви още, че е крайно време да се въведе ред в европейската отбранителна индустрия и да се създаде единен пазар, което би било от ключов интерес за България. 

"Нашата оръжейна промишленост в момента процъфтява. Много е важно в предстоящия процес на хармонизация българската оръжейна индустрия да вземе технологичния завой, така че да може да произвежда по-усъвършенствани оръжия и да е конкурентноспособна", коментира политическият кандидат. 

Тафров напомни и че в края на мандата си Европейският парламент е одобрил Пакта за миграция и убежище с подкрепата на умерените проевропейски сили - ЕНП, либералите и социалистите, и въпреки съпротивата на крайнодесните и крайнолевите формации.

"Този Пакт внася известен ред в хаоса. Досега цялата тежест падаше върху гранични страни като България. Сега стъпката напред за нас е в две посоки - първо се въвежда принципа на по-равномерно разпределение на онези мигранти, които са получили право на убежище. Тоест, това облекчава България. На второ място ще има финансова, техническа и всякаква друга материална подкрепа за опазването на външната граница на Съюза", заключи Тафров.