„Подготовката за изборите върви. От миналата седмица имаме три сигнала - два за евентуално купуване на гласове и един за нарушение на изборното законодателство. Не са потвърдени до момента”.

Това съобщи днес служебният вътрешен министър Калин Стоянов, цитиран от БГНЕС.

„Вчера подписахме и документа между МВР, Прокуратурата и ДАНС, с който ще имаме едно междуведомствено звено, работи и Географската информационна система”, коментира вътрешният министър.

Същевременно от МВР съобщиха

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за ефективно противодействие на престъпления против политическите права на гражданите, обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от Република България, пишат още оттам.

Напомняме, че след известна "ледена епоха" по времето на вътрешните министри Бойко Рашков и Иван Демерджиев навремето, МВР, прокуратурата и ДАНС отново сформираха съвместно звено преди предстоящите избори.

То се ръководи от Елена Каракашева, зам.главен прокурор, а участват обвинители от Върховна прокуратура (ВП), и.ф. главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев, директорът на ГДНП-МВР  – главен комисар Атанас Илков, заместник председател на ДАНС и др.

И още от Калин Стоянов

Калин Стоянов даде днес ключовете от първите 40 високопроходими автомобили на Гранична полиция.

Пред медии той коментира, че няма данни за умишлен палеж, след като тази нощ в София горя домът на бившия премиер, председател на НС и първи управител на БНБ Иван Гешов.

Калин Стоянов коментира още, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство, което проверява историята с подписите около напускането на Кирил Петков на сдружеието за Корал, преди да стане министър.