Победата на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ може да усложни стремежа на Северна Македония да се присъедини към ЕС и да повлияе на отношенията със съседните държави България и Гърция. Това пише днес в свой коментар изданието „Политико“.

Консервативната партия на Северна Македония се връща отново на власт след седем години, постигайки големи победи на парламентарните и президентските избори в сряда.

Очаква се резултатът да усложни още повече отдавнашната амбиция на Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз, както и отношенията ѝ със съседните България и Гърция.

За да управляват с мнозинство в 120-местния парламент обаче, на консерваторите може да се наложи да сформират коалиция, тъй като според първоначалните резултати те разполагат с 59 депутати.

Избирателите в малката балканска страна с население от 2 млн. души изразиха разочарованието си от корупцията, бавния темп на реформите и бавния напредък на Северна Македония в процеса на присъединяване към Европейския съюз, коментира изданието.

През 2018 г. страната постигна историческо споразумение, с което промени името и конституцията си и сложи край на продължилия десетилетия спор с Гърция. Сделката позволи на Скопие да се присъедини към НАТО през 2020 г.; през последните две години обаче България блокира кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС, като изисква конституцията да бъде променена, за да признае българското малцинство в страната.

Преди няколко седмици германски експерти също коментираха отношенията между Северна Македония и България, посочвайки, че Скопие често използва напрежението в тях като оправдание за липсата на реформи.

През юни 2022 г. Северна Македония и България приеха така нареченото "френско предложение" за разрешаване на разногласията по отношение на езика, идентичността и историческите различия.

Поради разногласия със София, а именно задължението българското малцинство да бъде включено в Конституцията като съставен народ, Северна Македония все още не е започнала преговори с ЕС по глави.