Доскорошният премиер Николай Денков се опасява, че отказът от еврото може да отведе България в грешна посока.

Това стана от думите му в отговор на въпрос на Клуб Z в Брюксел.

Денков пристигна за среща на представители на "Продължаваме промяната" (ПП) с българи. Заедно с него дойдоха кандидатите за евродепутати Никола Минчев, Даниел Лорер и други.

„Моето опасение е, че можем да изпуснем отново 5-10 години, ако вземем грешната посока“, каза Денков.

На уточняващ въпрос на Клуб Z каква може да бъде тя той отговори:

„Да се откажем, да се дръпнем от европейската си интеграция. Да дам пример с еврото. От толкова години сме във валутен борд. Всъщност ние сме свързани с еврото по начин, който е толкова тесен, че най-големият ни проблем – и той е единственият – е, че не участваме във вземането на решенията. Влизането ни в еврозоната всъщност ще ни позволи да започнем да участваме във  вземането на решения, които са свързани с нашата съдба. Ето ви пример от какво не трябва да се отказваме.“

Той обаче не очаква засега промени в курса на България по отношение на Украйна. Но предупреди, че в по-средносрочен и дългосрочен план трябва да внимаваме за това.

Основното послание на Денков към сънародниците е, че България е в Европа, ще бъде в Европа, но каква ще бъде нейната съдба зависи от това какво ще решим ние, българите.

„Какво успяхме и не успяхме, тепърва ще се дискутира. Това, заради което искаме да се видим с българите, е да отговорим на техните въпроси. Те също се вълнуват, много от тях питат как, кога могат да се върнат в България, защо да се върнат“, допълни бившият министър-председател.

Той бе попитан дали се опасява, че след предстоящите избори у нас може да се промени курсът на България коренно.

„През последните месеци много често се сещам за мисълта, че демокрацията е борба, която трябва да водим всеки ден, за за я запазим. Тя не е даденост. В известен смисъл всеки ден трябва да се борим за това какво ще е бъдещето на България. Дали ще бъде проевропейско – това, което ние харесваме и обичаме, дали няма да се появи някаква диктатура, защото виждаме такива желания и опити да се наложи. Дали пък няма да бъде отново подчинение на някаква чужда сила?“, каза той.

Тези думи станаха причина Клуб Z  да го помоли да коментира подмятанията, че отново се подчиняваме на някого отвън – този път на ЕС.

„Това са хора, което се опитват да представят нещата така, все едно, че Брюксел е нещо различно от България, защото тук е европейската централа. Отговорът е много прост. България е Европа. Ние сме пълноправен член на ЕС. Ние участваме във вземането на решения. Мога да го кажа с чисто сърце, след като участвах в Европейските съвети. Многократно сме променяли текстове в крайните документи, за да можем да направим нещо, което е полезно за България. Нека да напомня за розовото масло. Не е най-важното нещо, но за хората, които се занимават с този бизнес и производство у нас, беше важно. И то бе променено заради българските усилия“, отговори Денков.

Докато експремиерът разговаряше с български журналисти, към него се приближиха двама българи, дошли на разходка до Брюксел. Това бяха Асен Нечев, живеещ в Норвегия, и леля му, която живее в Люксембург. Двамата бяха изненадани да срещнат човека, който до съвсем неотдавна бе начело на българското правителство. Те му подариха европейския флаг.

„Бих искал да попитам Николай Денков защо да гласувам за него като българин, живеещ в чужбина“, каза Асен Нечев, който е родом от София.