Кампанията за изборите на 9 юни започва официално от днес. За това какъв е политическият дух на времето можем да съдим от слоганите на участниците. Специфично сега е, че за първи път ще се проведат едновременно избори за български и европейски парламенти. Това влияе и на предизборните лозунги, част от които са компилация, отразяваща двойния вот.

ГЕРБ, например, ще агитира със „Стабилна България в сигурна Европа“. Стабилността се превръща в трайна линия за партията на Бойко Борисов. През 2023 г. слоганът й беше "За стабилна България отново".

“Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) засега няма водещ мотив. Тази вечер обаче обединението стартира кампанията си под надслов „Българите срещу скритата власт. Битката продължава!“. А през 2023 г. коалицията атира с "Има как".

ДПС вече е с ново ръководство в лицето на Делян Пеевски (и Джевдет Чакъров). На тези избори то ще привлича гласове „Заедно с хората“. През 2023 г. лозунгът  беше "Разум, отговорност, диалог!"

„Възраждане“ на тези избори ще има два прости слогана - „Възраждаме България!“ и „Възраждаме Европа“. Миналата година оттам агитираха с "Избери свободата!".

„За достойна България в мирна Европа!“ зоват на тези избори от БСП, напомняйки за войната в Украйна и кремълската пропагандна линия, която следват. А през 2023 г. социалистите твърдяха: "Да! Можем".

От „Има такъв народ“ засега крият слогана си. Но Клуб Z научи, че той ще е „Да върнем здравия разум!“ Това повдига въпроса дали партията на Слави Трифонов се отклонява от претенциите си, че е антисистемна партия. Миналата година тя агитираше с "Държавата, това сте ВИЕ!"

Извънпарламентарните сили с шанс да прескочат бариерата за следващото Народно събрание засега не са обявили слоганите си. Клуб Z обаче научи някои от тях.

От новата формация „Солидарна България“ на Ваня Григорова и Мая Манолова ще привличат избиратели с „Време е за хората“.

„Синя България“ пък излиза с философското „Защото има смисъл“. Във формацията обаче е бил обсъден и вариантът „Силата вдясно“, който също се очаква да се използва.

„Български възход“ ще има слоган, но все още текстът се изчиства, твърди представител на партията.

„Левицата!“ пък ще агитира просто с удивителното си име – както и на предните избори.