Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков днес е завел иск за 50 000 лв. срещу народните представители от „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

„Те прекалиха. Прекрачиха нормалните граници и вече имам искова молба срещу тях в Софийския градски съд“, каза пред Клуб Z Бойко Рашков. „Не може такива клеветнически твърдения и обидни квалификации.“

По повод арестуваните Марин Димитров и Стефан Димитров г-н Рашков коментира:

„Обвинените и задържани лица нямат повдигнати и предявени обвинения за контрабанда, поне до настоящия момент и докато вървеше тази комисия за митниците.“

Обвиненията към тях са за друго. 

„Най-малкото заради това не може да се каже пред целия свят, че български министър на вътрешните работи е покровителствал контрабанден канал на организирана престъпна група, защото няма такова обвинение“, категоричен е Рашков.  "Аз не съм се отнесъл към когото и да е по такъв грозен, неетичен и обиден начин, но те си мислят, че могат да го правят безнаказано. Айде нека сега вече съдът да каже могат или не могат, имат или нямат такова право, при положение че няма нито едно доказателство, че аз съм участвал в каквато и да е незаконна дейност. Нито един факт! И такъв не може да бъде открит, защото няма в действителността. Това насилие, което се направи с това галопиране на една комисия за сметка на друга комисия - това е толкова очевадно, че не може повече."

В същото време се правел опит да се скрие връзката между групата обвиняеми с бившата министърка на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова. 

"Това е толкова прозрачно, толкова очевидно пристрастно, предубедено и политически насочено, че повече и не може. Тя не била се разпознала (на снимките). А цяла България я разпозна. Все едно аз да кажа, че на снимката в дома ми с моето семейство не съм аз. И затова реших, че вече не трябва да стоя и да чакам, защото много удари претърпях и тези двама народни представители излязоха извън границите на нормалното противопоставяне между отделните парламентарни групи", добави Бойко Рашков.

Исковата молба била срещу двамата - Йорданов и Балабанов, заедно, "защото се касае за почти идентични деяния". Делото е гражданско, а не по Наказателния кодекс. 

"Съдя ги за техните изявления и в комисията, и преди заседание на комисията. Те си мислеха, че аз ще стоя и ще ги оставя да си разиграват телевизионни сценарии. Преди комисията да завърши своята работа Балабанов направи изказване в пленарната зала в четири-пет точки. На практика той предреши онова, което трябваше да бъде в крайна сметка и заключението на тази временна парламентарна комисия, като изказа мнение едва ли не от името на цялата парламентарна комисия - какво е установено и как корумпираните министри Бойко Рашков и Асен Василев са толерирали или подпомагали (или каквото се сетите в тази връзка) един контрабанден канал, едни контрабандисти и т.п. още квалификации", добави Бойко Рашков. "Това бие не само върху нашия личен имидж и репутация, а, разбира се, и срещу репутацията на цялата страна, защото това не може да остане скрито от нашите партньори."

Депутатът от ПП-ДБ заяви, че съответните представители на ИТН са имали брифинг по темата отново с обидни квалификации и недоказани твърдения. Тошко Йорданов дал и интервю пред БНТ. 

Бойко Рашков каза и че не е бил викан на разпит в МВР или прокуратурата във връзка със съответното разследване, което се води. 

Припомняме, че на бившия вече директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов (Паскал) бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и други престъпления. Впоследствие обвинение бе повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров. 

Самият Бойко Рашков обясни пред временната парламентарна комисия за разследване на корупционни практики в Агенция "Митници", че се познава с Марин Димитров във връзка със сигнал, който той е подал при него като министър. Сигналът бил свързан със "смачкано от прокуратурата" дело във връзка с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов.

Рашков каза още, че се е срещал с Димитрови и във връзка с обстановката около изборите в Хасково и купуването на гласове. И припомни, че двамата Димитрови са обвинени за престъпление, извършвано от средата на 2023 г., а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 г.