Отново сме в предизборна кампания, приятели. Всъщност това вече не е новина, новина е, когато не сме. Но все пак сега много по-концентрирано ще ни заливат от телевизионния екран и радиоефира, от сайтове и социални мрежи с най-невероятните конспиративни теории, които дори бабата на баба ви нямаше да приеме за чиста монета, па ако ще цял живот да не е излизала от село и само овцете да е пасла.

Но какво да се прави – модерни времена, модерни политици, модерни начини да хващат балъците. Ако трябва да съм честна, мошениците, които разказват небивали истории пред смаяните си слушатели, за да хванат най-големите баламурници сред тях и с тяхна помощ да си заживеят царски, са неизменна част от човешката история. Винаги ги е имало и винаги ще ги има.

Какво са българските политици и кандидат-евродепутати в сравнение с незабравимия Виктор Лустиг, например? През 20-те години на миналия век той успява да продаде Айфеловата кула за скрап цели два пъти и го хващат, чак когато пробва номера си трети път, опитвайки се да пробута кулата на няколко бояджийски фирми за пребоядисване.

Лустиг, чиято фамилия весело се превежда на български като Веселия Виктор, има и други големи номера в кариерата си. Например изобретява машина за печатане на пари, която печата само 100-доларови банкноти. Арестуван е над 40 пъти, но явно винаги успява да се измъкне. Само в тази част българските политици масово имат надмощие над него – нашите никога не ги арестуват, така че не им се налага и да се измъкват.

Или да се върнем още по-назад до 10-и век, когато викинги откриват Гренландия, загубвайки се на път за Исландия. Стъпват на тази камениста, ледовита огромна земя и решават да я продадат на нищо неподозиращите викинги в родните им села. Наричат ледената пустош Гренландия – Зелената земя, и с този първи по рода си гениален рекламен трик, привличат десетки кораби с нищо неподозиращи викинги, на които им е писнало плаването, разбойничеството и краденето и мечтаят да се установят някъде на топло, за да пасат овце.

Айде, те поне са стигнали до някаква земя, която – да признаем на откривателите й, е зелена в една малка част около месец-два от годината. Но номерът с новата земя се утвърждава като една от най-успешните скемърски схеми в Средновековието. Тогава се напълва с разни псевдо-откриватели, които убеждават в тогавашния вариант на „Панорама“ – селския мегдан – глуповатите си слушатели, че са открили райски остров в топлите морета и срещу скромна сума ще закарат до там всеки, който иска от прост барон да се превърне в истински крал. Десетки кораби с предвкусващи голямо богатство и голям мързел европейци се лутат из океаните в оня период в търсене на острови, които изобщо не съществуват.

Или да вземем най-големият скемър на всички времена – Колумб. Той успява да измами не сямо няколко селски благородника, а цели кралски династии, че е открил Индия. И то с един маниер, който иначе е типичен само за софийския шоп. Ти му викаш  - за Индия се тръгва на Изток, то си знае, че ще плава наобратно. Плава наобратно и стига до Карибите, но заявява, че това е Индия и до края на живота си не отстъпва от твърдението си. Въпреки че доста негови колеги съвсем приятелски му казват: „Човек, тва не е Индия, нещо друго си открил.“ На всичкото отгоре Колумб всъщсост никога не е стъпвал в Америка, стигнал е само до Карибите. Но ей на, пет века по-късно все още го празнуват като откривател на Америките. Ей тва е скемър.

Днешните скемъри са малко по-скромни. Те не откриват континенти, а пета раса, рептили или в най-честия случай – транс- и гейхора в градската тоалетна. Забелязали ли сте, мили приятели, че една армия от български политици от най-левия до най-десния спектър на политическия ландшафт, прекарват явно твърде много време из градските тоалетни? Поне като ги слушам в предизборни кампании оставам с това впечатление. Защото аз за целия си вече не много кратък живот никога не съм попадала в ситуация да вляза в тоалетната и там да е пълно с хора, които да се питат едни други: „А вашите генитали отговарят ли на картинката на тоалетната? Истинска жена ли сте? Може ли да видя?“ Ей богу, за 50 години никога не ми се е случвало такова нещо. Но па на българските политици нонстоп им се случва, явно, защото от известно време водят борба срещу трансхората, плачейки, че ги изместват от „нормалния живот“, визирайки явно градската тоалетна. Плачат също и за съсипването на традиционните ценности. Сега, аз не съм много наясно какви са тези традиционни ценности, но оставам с впечатлението, че една от най-големите християнски и традиционни ценности е цветът на кожата на Орфей. Или на Малката Русалка. Или на Ана Каренина. Ако са бели – тогава със сигурност са си те. Но ако са малко по-тъмни, тогава българският политик се дезориентира тотално и не може да ги разпозне. И целият му свят рухва! Също така друга голяма християнска ценност е възпитателният шамар. Ако държавата забрани боя на деца, градските тоалетни ще се напълнят с жени с пишки. Щото каква друга да е причината да има трансхора, ако не, че малко са ги били като деца? Разбира се, викингите продължават да са заплаха дори и в 21-и век. При всеки родителски шамар от Гренландия тръгват няколко кораба, които идват, за да натоварят набитите деца, да ги отвлекат в незелената Гренландия и да ги превърнат в гейове и трансджендъри.

Не само българските политици се боят от тая флуидност на човешкия пол, която се случва, само ако дадеш на жената да работи, на рома да гласува или на черния да играе във филми. И в Европа е пълно с такива. Примерно острието на германската „Алтернатива за Германия“ за евроизборите Максимилан Кра. Човекът почти се разплака в няколко свои публични изяви, в които хленчеше, че е крайно време да върнем нещата на местата им и жените са са си жени, а мъжете – мъже. Тоест жените да спрат да работят и гласуват, че объркват света на мъжете като хер Кра. Не на всички мъже, само на белите на средна и над средната възраст. Забавното дойде по-късно като обвиниха Кра, че шпионира за Русия, а китайският му асистент за Китай. Явно ценностите търпят известна гъвкавост при хора от този политически спектър и се отнасят само за другите, не за тях самите.

Или да вземем Меката на либерализма – САЩ. Там е още по-смешно. Съвсем сериозно има политици и избиратели, които искат да се спре имиграцията, защото някакви чуждестранни субекти идват в една страна, настаняват се в нея и си взимат всичко, което им се хареса, сякаш е тяхно. Точно па в Америка да протестират срещу това.... Виж, в България мигрантската заплаха има малко по-различни измерения. В България нито един мигрант не иска да дойде. Хората специално си правят маршрути, които да заобиколят гостоприемната ни родина, за да стигнат до място, където поне няма да ги набият и оберат още на границата. Обаче как политиците ще хванат избиратели, ако не ги уплашат с нещо? Само джендъри в тоалетната и чернокожи актьори в холивудските продукции не стигат. Трябва си да дойде и мигрант. Ма като не ще? Сигурно е много трудно за партиите да намерят някакви съвсем неоринтирани бежанци и да ги стоварят на границат ани. То сигурно и затова някои партийки с езанимават съвсем организирано с трафика на бежанци. Не е за пари, не. За идеи е. Докарват ги на краницата, пускат ги и след това ги хващат. Избирателят като една истинска рибка-бананка се хваща на тая стръв и тича да гласува. И ето, ако не парламентът, то поне субсидията е в кърпа вързана. След изборите пазителите на традиционни ценности доволно ще отчетат успехите си. Няма вече вълна от бежанци, която да залива с милиони България – то и преди това нямаше, де. Няма вече джендъри из градските тоалетни. То и преди това нямаше, де. Само една Малка Русалка ще остане да стряска с тена си възрастни бели мъже, за да могат да плачат в тв студиото за разбитата си психика, погубеното детство и съсипването на всичко ценно в техния свят. Щото, както знаем, при нас изборите са по-чести и от дъждовете. Не бива да ни спасят с един вот от всичко.