Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви днес, че спирането на продажбите на британско оръжие на Израел, ако той проведе сухопътно настъпление срещу град Рафах в ивицата Газа, ще засили палестинската екстремистка групировка „Хамас“, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Израел нареди вчера на палестинците да се евакуират от южния град в анклава, което се приема като знак за напредване на подготовката за сухопътна операция, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън заплаши, че в такъв случай ще забрани доставката на оръжие за Израел.

Камерън заяви, че не подкрепя операция в Рафах при отсъствие на план за защита на стотиците хиляди цивилни, които се укриват в града.

Същевременно той допълни, че Великобритания е „на коренно различна позиция“ в сравнение с тази на САЩ по отношение на оръжейните доставки за Израел. Той отбеляза, че по-малко от един процент от израелското въоръжение идва от Обединеното кралство и то вече се контролира от строга система за лицензи.

„Ако решим, можем да отправим подобно политическо послание и да кажем, че ще предприемем тази политическа мярка“, заяви Камерън в ефира на Би Би Си. „Последният път, когато бях призован да направя това, няколко дни по-късно Иран нанесе брутална атака срещу Израел, включваща 140 крилати ракети“, припомни той.

Според външния министър „по-добро решение“ ще бъде контролиращият Газа „Хамас“, да приеме споразумение за израелските заложници.

„Хамас“ ще бъде засилена, споразумението за заложниците ще стане по-малко вероятно, ако просто обявим днес, че ще променим метода си на действие спрямо износа на оръжие, вместо да преминем през внимателен процес“, заяви Камерън.

„Хамас“ атакува Южен Израел на 7 октомври, изби близо 1200 души и взе за заложници над 250 според израелските изчисления. Военната реакция на Израел в Газа доведе до смъртта на близо 35 хил. палестинци, според здравното министерство на анклава.