“Виждаме, че ГЕРБ реално са обратно на власт от един месец и вече искат да откраднат 100 млн. от пенсионерите. Няма да им го разрешим”. Това обяви при посещение в Русе съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Малко преди него другият съпредседател на партията Асен Василев съобщи:

“В последните няколко дни изтече проектодоклад на Надзорния съвет на НОИ. В този доклад НОИ се опитва да открадне 100 млн. от българските пенсионери, като направи увеличение от 10%, а не от 11%. Да вземат по 8 лева от всеки пенсионер, всеки месец - до края на тази година и през следващата, като се опитват да се скрият зад това, че инфлацията била по-ниска.”

В същото време Василев четял на сайта на НОИ, че “индексът на потребителските цени е индексът, който е приложен при съставянето на държавния бюджет.”

Затова нямало никаква причина да се вземат от пенсионерите по 8 лева всеки месец, за да се дадат “най-вероятно на някои приближени фирми”.

“Това е директна кражба и абсолютен скандал. Парите ги има в бюджета, те са осигурени и това, което ние правим в момента е, че събираме подписи да се направи извънредно заседание на Народното събрание, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета, така както той е написан”, бе категоричен Василев.

Той очаквал предизборната кампания да е такава, че да не позволява “на някого да изяде парите на пенсионерите и да ги даде на фирмите, които са до него”.

“Това е старият модел на управление на страната, който те се опитват да върнат. Парите за хората трябва да стигат до хората, така както е заложено в закона за бюджета и финансовата политика, която ние провеждаме в последните 3 години”, добави бившият финансов министър.

“Постна пица” и “стабилност” или нормална държава

Според Василев това е реалният избор пред България - дали да станем латиноамериканска държава, където 10 човека ядат парите на държавата, а всички други са или под линията на бедност, или в емиграция, или да сме нормална европейска държава, в която средствата на хората стигат до хората и се вдигат и доходите и пенсиите.

“Най-нагледно е това скандално решение, аз просто не мога да повярвам. Това е позор, да крадеш от пенсионерите, за да вземеш средствата и да ги дадеш не е ясно на кой”, завърши Василев.

Кирил Петков добави, че “80 процента от гражданите, не 17, не 20 %, не са щастливи от правосъдието в България, 80 % не са доволни от службите си, 80% чувстват, че има несправедливост в България.”

“Сега тези 80% трябва да повярват, че от тях зависи, за да не допускаме да се връща старият модел. Старата “стабилност” и бедност. Това няма да го допуснем. И вярвам, че хората това ще го разберат и ще бъдат с нас”, добави съпредседателят на ПП.

Той припомни, че водач на ПП-ДБ в Русе Мартин Димитров - един от най-добрите експерти в предишния парламент и се радвал, че ще бъдат рамо до рамо и в следващия.

“Целта на коалицията е да докажем, че хората искат нормална европейска България, а не искат да се върнем в годините на “постната пица”, бедност и “стабилност”, завърши Петков.

Няма причина за по-скъп ток

“Днес се оказа също така, че започнахме да плашим хората с вдигане на цената тока. Отново без никаква причина, защото средствата са осигурени, бяха преведени и след това следващият Министерски съвет отмени решението”, каза пък бившият премиер акад. Николай Денков.

Също днес станало ясно, че са отменени и конкурсите за търговските аташета в чужбина, проведени от предния кабинет, “които са изключително важни, за да могат фирмите да намират партньори, за да може да се изнася продукцията".

“Всичкото това се случва в два-три дни. Искаме да разберем кой носи отговорност за това, дали Министерският съвет, дали министър-председателя или едни хора отзад, които дърпат конците”, бе категоричен Денков.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ