Почти идентични позиции разпространиха тази сутрин президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев, в които обявиха, че изявленията и поведението на представители на РСМ противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които съседката ни е подписала. 

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя позиция от днес президентът Румен Радев.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват, категоричен е Главчев и припомня, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

"Европейската перспектива на Северна Македония зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. преговорна рамка, която няма да бъде ревизирана", подчертава държавният глава.

"Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година", изтъква Главчев.

Вчера новоизбраният президентка на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова предизвика остра реакция и предупреждения от Гърция и Европейската комисия за европейския път на страната, след като при полагането на клетва като държавен глава тя заяви, че ще зачита Конституцията и ще отстоява независимостта на "Македония", като употреби името, което страната носеше преди Преспанското споразумение с Гърция от 2018 година.