Близо 200 хиляди сигнала са подадени от гръцките граждани за фалшиви касови бележки. От днес се изплащат бонуси на съдействалите за разкриване на измами в големи размери, съобщава БНР.

От днес се изплащат бонуси от по 3000 евро на граждани, които са информирали министерството на развитието за фалшив касов бон, което е довело да разкриване на случаи на крупно укриване на данъци.

С програма, която всеки може да свали на смартфона си, потребителите проверяват дали касовата бележка е отразена в оборота на компанията.

Така гръцките власти ангажираха гражданите, а също и чужденците, в борбата срещу укриване на приходите.

До сега са подадени почти 200 хиляди сигнала, като половината са анонимни, информираха властите. Днес по 3000 евро бонус получават лицата, посочили личните си данни и помогнали за разкриване на големи суми укрити данъци.

Сумата на бонуса варира от 100 евро до 3000 в зависимост от разкритото нарушение.

"Бонус-донос" - мина на първо, но не и на второ четене

В края на миналата година при приемането на данъчните закони у нас в парламента също бе дебатирана подобна мярка - т. нар. "бонус-донос".

С промени в данъчно осигурителния процесуален кодекс парламентът дори прие на първо четене при сигнал в НАП за укрити данъци подателят да получава 10% от събраната допълнително сума.

На второ четене обаче тази мярка отпадна.