МВР се похвали с първа акция срещу купуването на гласове след началото на предизборната кампания.

Девет са задържаните към момента при започналата рано днес в Бургас съответна полицейска операция. Тя се провежда под ръководството на Районната прокуратура в града. Проверени са 17 адреса, образувани са седем досъдебни производства. Това съобщи на извънреден брифинг старши комисар Емил Павлов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас, информира БТА.

Операцията започна от бургаския квартал "Горно Езерово". Тя продължава и към момента.

Не изключвам бройката на задържаните до края на деня да бъде и по-голяма. Схемите са опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определена партия и определен кандидат с преференция. Сумите са от 50 до 100 лева, обясни Павлов.

"Към настоящия момент в полицията има постъпили 25 сигнала, които касаят предстоящите избори, като преобладават сигналите основно за кварталите с концентрирано ромско население. Сигналите са за това, че се изготвят списъци с имена на лица да гласуват за определен кандидат и определена партия", посочи Павлов.

Районният прокурор Мария Маркова добави, че прокуратурата наблюдава седем досъдебни производства, образувани от извършените процесуално-следствени действия в случай на неотложност от тази сутрин в бургаския квартал "Горно Езерово". Предстои анализ на събраните до момента доказателства. Ще бъдат извършени последващи процесуално-следствени действия и при наличието на достатъчно доказателства за виновността на определени лица ще бъдат предявени и обвинения, посочи тя.

Наказанията, предвидени в закона, са от 1 до 6 години "лишаване от свобода". Събрани като веществени доказателства са намерените списъци с имена, за които са налице данни, че на точно тези лица ще им бъдат предлагани съответните финансови възнаграждения, за да гласуват за определена партия и за определен кандидат, каза прокурорът, цитиран от БТА.

След въпрос установено ли е за кого са купувани гласове, Емил Павлов каза:

„В хода на разследването ще се установят детайли за точно кой кандидат и от коя политическа сила.“

Припомняме, че служебният вътрешен министър Калин Стоянов е обвиняван, че обслужва две от водещите партии в Народното събрание. Той бе оставен на поста в кабинета „Главчев“ въпреки протеста на някои от политическите сили, начело с ПП-ДБ. Според тях Стоянов действа в полза на ГЕРБ и ДПС и няма да се противопостави на нечисти предизборни практики, свързани с тези две партии.