Казусът с размера на ръста на пенсиите търпи развитие днес. Служебният социален министър Ивайло Иванов заяви, че ще предложи той да е 11, а не 10 процента. Становището му бе разпространено от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Междувременно от „Продължаваме промяната“ (ПП) заявиха, че са събрали подписите за свикване на извънредно заседание на Народното събрание (НС). От партията направиха брифинг, предаван на живо във фейсбук.

Припомняме, че парламентът е в предизборна ваканция, преди да бъде разпуснат след извънредните избори на 9 юни.

За извънредно заседание на НС са нужни 48 депутатски подписа. Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ ((ПП-ДБ) разполага с 63 народни представители.

А ето какво заяви малко преди брифинга на ПП Ивайло Иванов:

На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо някой да ме съветва“.

Позицията на служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов е в отговор на публични твърдения, че се подготвя по-ниско увеличение на пенсиите, посочиха от МТСП.

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства.

„В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите“, заяви министър Иванов.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ, които имат задължение да изчислят актуалните параметри – инфлация и нарастване на среден осигурителен доход, показват 10 процента, посочват от МТСП.

„Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието утре аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа и аз“, категоричен е министър Иванов, информират още от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че казусът с колко ще се увеличат пенсиите бе провокиран от проектодоклад на Надзорния съвет на НОИ.

„В този доклад НОИ се опитва да открадне 100 млн. от българските пенсионери, като направи увеличение от 10%, а не от 11%. Да вземат по 8 лева от всеки пенсионер, всеки месец - до края на тази година и през следващата, като се опитват да се скрият зад това, че инфлацията била по-ниска“, коментира в неделя бившият финансов министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Асен Василев.

На брифинга днес той заяви:

„Събрахме подписи, които внасяме днес в Народното събрание, така че да има извънредна сесия на Народното събрание, където да се вземе решение 11% да бъде увеличението на пенсиите. Видяхме след нашето изявление вчера една доста истерична реакция от страна на ГЕРБ-СДС в девет и половина да наредят на министъра да внесе решение увеличението да е с 11%. Не им мина номерът да откраднат 100 милиона от пенсионерите, но ние не сме сигурни дали няма да пробват пак и да измислят някаква техническа пречка. Затова искаме да се състои това заседание на Народното събрание, където да се вземе решение и да ги задължим.“

Василев зададе „един доста прост въпрос“:

„Как така Деница Сачева говори от името на служебния министър на труда и социалната политика?“

Повод за думите му вероятно е пост във фейсбук от снощи на Сачева, която е депутат от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър.

Ето какво написа тя:

„Асен Василев е политически спекулант. Винаги е бил такъв и за съжаление струва на всички българи изключително скъпо. Сега е решил да лъже за пореден път българските пенсионери, че ще вземат по-ниски пенсии. Човек, който лъже безобразно хората при това с артистичен апломб. Каква е истината? Законът за бюджета на ДОО за 2024 г . е разчетен при параметри за нарастване на средния осигурителен доход и нарастване индексът на потребителските цени, които в съотношение 50 на 50, формират 11% за осъвременяване на пенсиите по реда на чл. 100 от КСО. 

Средства за това осъвременяване са предвидени за бюджета за 2024 год. Отчетните данни към този момент, за да се приложи императивната норма на чл.100 от КСО, са за процент в размер на 10%. На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще се проведе на 14.05.2024 г., в правата на министъра на труда е да предложи на НС увеличение с 11%, както е заложено в ЗБДОО, което да се приеме.  Това се случва абсолютно всяка година.

Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване. Асен Василев знае това. Знае много добре, че във вторник надзора на НОИ ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма как да се крадат. Защото бюджетът на НОИ не може да се ползва за донорство на държавния бюджет. Но този човек обича да лъже. Обича да гази закона. Няма никаква нужда от никакви извънредни заседания на Народното събрание за нещо, което е в правомощията на Надзора на НОИ и така или иначе ще се случи. Асен Василев не спасява абсолютно никого освен собствената си безславна кариера. И бъдете сигурни, че хората са му последна грижа. 

По време на преговорите той чистосърдечно ми сподели, че всъщност искал заплатите да се вдигат, за да стимулира работодателите да инвестират в автоматизация, когато разходите за заплати им станат непосилни и да почнат да освобождават хора. Таксите на студентите бяха отменени, защото те са част от микса, с който се изчислява процентът на инфлацията, а трябваше да се показва, че Асен държи инфлацията ниска.

 Такива ми ти работи. Ала – бала. Както винаги. Нищо умно. Просто много шумно. И пак за нищо. Асене, не ни губи повече времето! На твоите щуротии могат да се вържат само Венко и група съветски учени.“