Сергей Лавров се трансформира от външен министър на Русия в главен дезинформатор.

Това заяви днес Петер Стано – говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Той направи този коментар в отговор на журналистически въпрос, свързан с днешния отговор на Лавров, даден по време на изслушването му в Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент. Президентът Владимир Путин предложи Лавров да запази поста си, който заема вече 20 години.

„Ако Западът иска да се бие на „бойното поле“, както те го наричат – моля“, каза дипломат номер 1 на Москва пред сенаторите.

„Това, което сега цитирахте от външния министър на Русия, е само още един пример за изопачаване на действителността, на неговата манипулация на фактите. Това е нещо, което той прави от началото на конфликта и дори преди него. Съответно това промени позицията му от външен министър на главен дезинформатор, за което, между другото, той е санкциониран от ЕС“, коментира Стано.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер бе изумен от журналистическия въпрос:

„Кой започна войната? Кой иска да я реши на бойното поле? Това е Русия. ЕС не е на бойното поле. Да ни питате за позицията на ЕС просто пренебрегва всичко, което сме казвали, откакто руските сили незаконно нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. За да свърши войната, е необходима една дума от Путин и тя е „изтеглете войските“. Няма за коментираме всяко изявление по въпроса на руски официални представители.“

Журналисти попитаха и какво прави ЕС, за да информира руснаците за конфликта.

„Много руснаци са доста умни и знаят как да получат достъп до инфолмация дори в обстановка на ограничения и военновременна цензура. Все още имаме делегация в Русия. Тя, както и посолствата на страните членки, предават цялата информация, когато става дума за отношенията между ЕС и Русия, за агресията срещу Украйна. Целта е руската аудитория да има достъп. Разбира се, не е лесно. Нямаме съмнения в интелигентността на хората в Русия да открият нужната информация, ако наистина имат интерес да я открият“, отговори Петер Стано.