„Това, което се очаква от Република Северна Македония (РСМ), е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, включително Споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в това число и протоколите към него.“

Това заяви днес говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано.

Поводът беше използването на името „Македония“ от новия президент Гордана Силяновска при полагането на клетвата й вчера вместо конституционното „Република Северна Македония“. В резултат посланичката на Гърция София Филипиду напусна церемонията в знак на протест.

Новите власти в Скопие имат всички шансове да убедят всички в ЕС, че ще се придържат към европейския си път и ще покажат резултати в това отношение, допълни Стано.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в „Екс“, че за да продължи успешния си път към европейската интеграция, от първостепенно значение е РСМ да спазва изцяло обвързващите споразумения.