Още един абсурд се появи около песенния конкурс "Евровизия", който тази година се записа с поредица от скандали. От Европейската комисия остро реагираха на решението на организаторите да не позволят да се развява знамето на ЕС на финала в събота.

Обяснението на Европейския съюз за радио и телевизия (The European Broadcasting Union, EBU) е, че забраната е дошла заради сложната геополитическа обстановка, но оттам можели да я преразгледат за следващата година. Клипове в социалните мрежи показват развяващи се знамена на ЕС от събитието от минали години, включително и от Ливърпул през 2023 г., отбелязва "Гардиън".

Вицепрезидентът на ЕК Маргаритас Скинас нарече пред "Политико" решението "будещо съжаление". Той обяви, че ще търси обяснение от EBU за странното решение от Малмьо. В съюза влизат 56 обществени телевизии от целия континент, както демократичните държави от ЕС, така и някои автокрации.

"Евровизия" е преди всичко празник на европейския дух, на нашето европейско многообразие и талант“, написа Скинас в "X" И добави: „Знамето на ЕС е символ на това. По-малко от месец до изборите за Европейски парламент не трябва да има пречки, големи или малки, пред празнуването на това, което обединява всички европейци".

Говорител на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза пред репортери:

„Със сигурност буди голямо съжаление, че знамето на всички членки на ЕС, участващи в състезанието, както и на други държави, принадлежащи към Съвета на Европа, не можа да бъде показано. Нямаше „абсолютно никаква причина“ знамето да бъде забранено на мястото".

Ветеранът от ЕП, белгийския евродепутат Ги Верхофстад даде за пример протестите в Грузия, които се състояха по същото време. Там десетки хиляди излязоха по улиците в събота вечерта в Тбилиси като развяваха знамена на ЕС, докато протестираха срещу законопроекта за „чуждестранните агенти“ в руски стил.

„Докато забраняват знамето на ЕС на "Евровизия", хората в Грузия рискуват да бъдат бити, защото се борят за европейския път на страната си“, написа Верхофстад в "X". „Свободата, демокрацията никога не могат да се приемат за даденост!“, призова той.

В изявление, публикувано в понеделник, EBU обяснява:

„Както и в предишни години като 2023 г., и тази политиката на SVT (шведският обществен оператор) беше да позволи знамената на страните участнички, както и знамена с дъга (символ на ЛГБТК+). Никога не е имало изрична забрана на знамето на ЕС. Поради повишеното геополитическо напрежение, ограниченията относно флаговете бяха по-стриктно наложени от службите за сигурност на тазгодишното събитие. Ще разгледаме отново решенията за флаговете през 2025 г.“

EBU издаде през 2016 г., препоръки, според които знамето на ЕС „ще бъде толерирано“, при условие, че не се използва като „инструмент за умишлено правене на политическо изявление по време на шоуто“. Знамето е създадено през 1955 г. като символ на Съвета на Европа, пан-европейският орган за правата на човека, който обхваща от Исландия до Азербайджан. Европейският парламент прие знамето през 1983 г. и то влезе в употреба във всички институции на ЕС през 1986 г.