Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна рано тази сутрин в Киев, за да "изпрати силен сигнал на увереност към украинците, които очевидно се намират в много труден момент", заяви пътуващ с него американски официален представител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е първото посещение в Украйна на високопоставен американски представител, след като миналия месец Конгресът одобри дълго отлагания пакет от военна помощ за страната на стойност 61 милиарда долара.

Необявеното до този момент пътуване има за цел да изрази солидарността на САЩ с Украйна, която се опитва да отблъсне тежките руски бомбардировки по нейната североизточна граница.

Артилерия, ракети с голям обсег АТАКМС и прехващачи за противовъздушна отбрана, одобрени от американския президент Джо Байдън на 24 април, вече достигат до украинските сили, увери представителят.

Блинкън ще има за цел да увери украинските официални представители, включително президента Володимир Зеленски, в трайната подкрепа на САЩ и ще произнесе реч, посветена на бъдещето на Украйна, добави американският представител.