"Както казват хората – малкият дявол. Всеки на наше място и нашето семейство мисли точно това – какво можеше да се случи, колко е крехък човешкият живот, колко бързо и нелепо можем да загубим тези, които обичаме и всичко, за което живеем. И двете пострадали деца са от нашето семейство. Казаха се няколко неверни неща в медиите. Първо, че това е било ВИП парти с депутати и политици. Не е имало общински съветници, не е имало и един депутат."

Това обяви депутатът от ПП-ДБ и водач на листата на коалицията в Габрово Явор Божанков пред бТВ. В неделя при оставено огнестрелно оръжие от собственика му 11-годишният син на депутата в инцидент простреля в крака друго дете. То е откарано в болница, без опасност за живота.

От МВР потвърдиха пред bTV за случая. Образувано е досъдебно производство. По думите на Божанков те са помислили оръжието за играчка. Той самият не е присъствал. Вчера собственикът на оръжието беше задържан за кратко и после освободен.

"Каза се, че е имало едва ли не специално отношение и никой не бил задържан и разследван. Знам от съпругата ми, че на всички са взети натривки, всички са разпитани, има задържан. Прокуратурата обяви, че предстои да повдигне и обвинение. Взети са тестове за алкохол, за наркотици, не е имало някой на рождения ден, който е употребил забранени субстанции", каза още Божанков. 

От прокуратурата казаха, че използваното оръжие е револвер „Смит енд Уесън" 357 магнум, който е законно притежаван, но е бил оставен без надзор от собственика му. По думите на Явор Божанков оръжието е попаднало в детска игра. Как обаче е станало това?

"Не мога да преразкажа това, първо защото има следствена тайна, второ защото не съм бил там. Децата казват, че са го помислили за играчка – очевидно не е съхранявано правилно. Вкъщи ми разказаха, че е станало за секунди, докато всички деца са били с различни играчки и са си мислили, че това е просто една от играчките. Раненото дете е сестра на моята съпруга. Рожденият ден е на майката на друго дете. Нашите деца са съученици, ходят в едно училище в един и същи клас", обясни депутатът.

Божанков каза, че не е разговарял със собственика на оръжието. По думите му мъжът е неосъждан и има бизнес, свързан с производство на хляб. Познават се, тъй като децата им учат заедно от първи клас.

Раненото дете в момента то е в болница и се възстановява. Възстановява се и семейството на Явор Божанков. На място е имало детски психолог, който е оказал подкрепа на сина му.

"„След участието тук отиваме всички в болницата, за да видим как се възстановява. Малкият дявол. За щастие се размина, не искам дори да казвам какво точно се размина и ми е трудно да си представя как можеше да завърши всичко това. Благодарни сме на Господ, че се размина по този начин. Трябва да благодаря и на служителите на МВР, били са изключително внимателни. Ще работим със сигурност със специалист, който да ни помага. Засега казва, че е добре. Познавам си добре детето и наистина го преживява драматично. Всички вкъщи бяхме в шок първия ден", добави Божанков.

"Знаехме, че управление с ГЕРБ ще ни нанесе електорална щета"

Той коментира и актуални политически теми. По думите му управлението с ГЕРБ в 49-ия парламент си заслужава цената.

"Ние бяхме с ясно съзнание, че едно управление с ГЕРБ ще ни нанесе електорални щети. Тогава бяхме изправени пред този избор – дали да поемем отговорност за управлението в труден момент с невъзможен партньор, мислейки, че алтернативата е поредица от избори, безвремие, Шенген и еврозона извън всякакво обсъждане", каза Божанков.

По думите му няма нищо лошо в това ПП-ДБ да бъдат опозиция в следващия парламент.

"Ако ГЕРБ е първа политическа сила естествено, че те ще стоят на първи ред, ще кадруват в държавните регулатори. Когато ме питат приятели „вие седите там, а на първия ред са Пеевски, Борисов“. Ами, на първия ред те са първа политическа сила. Най-лесната бърза и банална реформа е гласуването. Ако народът не иска Бойко Борисов да стои на първия ред, не го избира за първа сила. ГЕРБ е една добре вкоренена изборна машина на всяко едно ниво – от общинско до държавно и горивото в тази машина е ниската избирателна активност, защото тези, които са зависими, заинтересовани или купени, те излизат и гласуват", добави.

"Искам да призная една наша грешка..."

Според депутата от ПП-ДБ в момента моделът на Бойко Борисов се реставрира.

"Управление на Борисов виждаме в момента. Пенсии се раздават преди избори на калпак, само за някои, за други – не. Онзи икономически модел, който не е европейски, а е гербаджийски. Да, той в момента се реставрира. Девет месеца ние бяхме преграда пред реставрирането му. Искам да призная една наша грешка. Ние наистина смятахме, че ГЕРБ няма да изпрати България на избори, когато януари имахме зелена светлина за еврозона и ясен хоризонт за Шенген. Ние не вярвахме, че от ГЕРБ ще направят това отново и ще рискуват подобни национални цели", каза Божанков.

По думите му в следващия парламент форма на сътрудничество с ГЕРБ може да има само около важните реформи. 

"Ако ГЕРБ имат мнозинство в следващия парламент, вероятно България още години ще се върне в тази стара добре забравена стабилност. Няма да има съдебна реформа, реформа в регулаторите и европейска икономически модел", посочи Явор Божанков.