Стойността на поръчките, получени от един от големите оръжейни производители в Германия и Европа - "Райнметал" - са скочили с 43 % до 40,2 млрд. евро на годишна база до края на първото тримесечие на годината. 

Това съобщиха от германския концерн, производител на танковете "Панцер" и "Леопард". ДПА припомня, че пазарната капитализация на компанията се е увеличила над четири пъти след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година. 

От "Райнметал" посочват, че консолидираните им продажби за месеците януари, февруари и март са се увеличили с 218 млн. евро, или с над 17 %, до 1 млрд. и 581 млн. евро. Седемдесет и седем на сто от тях идват от чужбина.

Оперативната печалба за първото тримесечие на 2024 г. възлиза на 134 млн. евро, което представлява ръст от 60 % на годишна база.

Концернът регистрира рязък ръст на поръчките от редица държави, които се стремят да попълнят запасите си от бойни стоки на фона на продължаващата повече от 2 години война в Украйна.

През март "Райнметал" обяви, че планира да изгради най-малко четири оръжейни завода в нападнатата от Русия страна. Компанията очаква годишните продажби за 2024 г. да възлизат на около 10 млрд. евро.