Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Китай на 16 и 17 май, предадоха световните агенции, позовавайки се на изявления на Кремъл и китайското министерство на външните работи. Това ще бъде първото задгранично пътуване на Путин, откакто встъпи в длъжност като президент и започна петия си президентски мандат.

По време на посещението си руският президент ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин, уточни китайското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

По-рано днес Кремъл потвърди пътуването и заяви, че Путин ще посети Китай по покана на китайския си колега.

"По покана на китайския президент Си Цзинпин Владимир Путин ще направи държавно посещение в Китай на 16 и 17 май като първо чуждестранно пътуване след встъпването си в длъжност", съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс. 

Очаква се руският президент да се срещне и с китайския министър-председател Ли Цян, с когото ще обсъдят сътрудничеството в икономическата и хуманитарната област, отбелязва руската новинарска агенция РИА Новости.

Изборът на Китай за първа дестинация след преизбирането на Путин през март подчертава тесните връзки между двете ядрени сили и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ДПА.

За последен път Путин посети Китай преди шест месеца - през октомври 2023 г.

Китай оказва политическа подкрепа на Русия в конфликта в Украйна и продължава да изнася техника и друга продукция, за които се смята, че подпомага руските военни усилия, без да извършва оръжейни доставки за Москва, отбелязва АП.

Китай представлява и основен експортен пазар за руските енергийни доставки, които съставляват голям дял от приходите на Кремъл. Китайското министерство на външните работи заяви, че Си ще обсъди с Путин "сътрудничеството в различни области на двустранните отношения, както и международни и регионални въпроси от общ интерес".

Китай се опитва да представи себе си като неутрална страна в конфликта с Киев, но в противовес на Запада декларира отношения без граници с Русия. Двете страни проведоха и редица съвместни военни учения, а Пекин продължава да се противопоставя на икономическите санкции срещу Русия, наложени в отговор на продължаващата вече повече от две години военна кампания срещу Украйна.

Двете авторитарни държави започват все по-често да влизат в спорове с  демократичните страни и със страните членки на НАТО на фона на стремежа си да спечелят по голямо влияние в Африка, Близкия изток и Южна Америка, отбелязва АП.