Хартиените бюлетини за двата вота на 9 юни ще бъдат в различни цветове - тази за Народно събрание ще бъде в зелено, имената на политическите формации също. А тази за Европейски парламент ще бъде в синьо.

Полиграфическата защита на гърба на бюлетините също ще бъдат в различен цвят.

Това обясни говорителката на ЦИК Росица Матева днес, когато представи образците за вота две в едно – за Европейски парламент и за Народно събрание, както и машините за гласуване.

Дължината на бюлетината ще бъде около 50 см, отбеляза Матева и добави, че бюлетините ще се сгъват както на произведените избори досега.  

Матева посочи, че бюлетината за Европейски парламент в и извън страната ще изглежда по един начин, докато тази за Народно събрание извън страната няма къргчета за преференции. Номерата в бюлетината за ЕП са от 1 до 31, като следва квадратче с "не подкрепям никого". В тази за Народно събрание има номер 32, с наименованието на коалицията, която ще участва само в парламентарния вот.

Матева отбеляза, че при гласуването първо се избира политическата формация, а след това номера на преференцията, ако избирателят иска да гласува за определен кандидат.

Как ще се гласува с машините?

Електронните бюлетини ще изглеждат по начина, по който ще изглеждат и на местния вот, обясни Матева. 

Избирателят поставя карта, предоставена от член на СИК, в машината, след което се визуализират две опции с видовете избори, от които избирателят трябва да посочи в кои иска да упражни правото си на глас. Има и опция “избери всички“.

Следва опция за потвърждаване с отбелязаното от него и опция "връщане назад", посочи Матева.

Тя допълни, че бюлетината за народни представители ще бъде на две страници. След като се избере партия или коалиция, се активира опцията за преференция. Машината не позволява да се гласува за кандидат преди да е отбелязана политическа формация.

Следва опция "преглед", с която избирателят може да провери избора си.

Ако е избрал да гласува и в двата вида избори, аналогично след това се визуализира и втората бюлетина. След натискане на бутона "гласуване" се отпечатват двете бюлетини последователно. Те са с различна дължина, като тази за членове на ЕП е по-къса, а тази за народни представители е по-дълга.

След като се сгънат, трябва да се постави печат от членовете на СИК и да могат да се различават от избирателя, за да знае в коя кутия да пусне своя глас.

До 13:30 часа днес потвърдени заявления за  гласуване извън страната за избори за членове на Европейски парламент са 8337, а за народни представители- 34 069. До края на седмицата ЦИК ще определи местата в държавите, в които ще има избирателни секции, както и броят на избирателните секции в тези места. Матева припомни, че днес изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване извън граница.