Отделът за закрила на детето във Велико Търново не е информиран от прокуратурата, както заявиха снощи от държавното обвинение, а се е самосезирал за инцидента, при който дете простреля с боен пистолет друго дете на частно празненство в неделя в село Арбанаси. Започнало е проучване. 

На този етап са се отзовали само родителите на момчето, което стреля с револвера. Вътрешният министър Калин Стоянов потвърди, че в четвъртък собственикът на оръжието, с което стана инцидента, ще бъде обвинен, цитира още БНР.  

Отделът за закрила на детето прави проучване за необходимостта от подкрепа на двете деца, участвали в инцидента, и на техните семейства. Родителите на 11-годишното момче са си осигурили психолог (същото каза по-рано днес и баща му Явор Божанков, б.р.).

Социалните работници все още не са влезли в контакт със семейството на простреляното 12-годишно момиче. На този етап по-скоро може да се говори, че случилото се е нелеп инцидент, а не родителска небрежност, заяви за БНР Мариета Гъркова, началник на отдела за закрила на детето в социалната агенция във Велико Търново.

Като огромен късмет определи случилото се на празненството в дома на бизнесмена Димитър Бонзов вътрешният министър.

"Аз не мога да си обясня как човек на такава възраст може да остави безнадзорно толкова сериозно оръжие в присъствието на деца."

В неделя 11-годишният син на депутат простреля с револвера на Димитър Бонзов в десния крак 12-годишна своя роднина. По желание на родителите момичето е на лечение в софийска болница. Собственикът на оръжието беше в  ареста за няколко часа, предстои да му бъде повдигнато обвинение.

"Всички действия, които се извършват и към момента, се съгласуват с прокуратурата. На лицето е връчена призовка, в четвъртък следва да се яви, за да бъде привлечен като обвиняем", посочи вътрешният министър.

Прокуратурата изчаква съдебно-медицинската експертиза, която трябва да установи дали простреляното момиче е с лека или със средна телесна повреда, стана ясно още.

От прокуратурата посочиха вчера, че оръжието на бизнесмена е било оставено без надзор на пейка, около която са си играли децата, преди да стане инцидентът.