Страните членки (Съветът) на ЕС разшириха санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море.

Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември 2023 г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“ в Червено море. Това уточниха източници от Брюксел в отговор на запитване от Клуб Z. Целта е хусите да нямат повече достъп до ирански дронове и ракети.

Съществуващата сега рамка бе приета през юли 2023 г. Тя бе заради подкрепата на Ислямската република за водената от Кремъл война срещу Украйна. Тази рамка забраява износа от ЕС за Иран на съставни части, използвани за сглобяването и производството на дронове. Забранено бе влизането в Съюза и бяха замразени сметките на лица, свързани или подкрепящите програмата на Иран за производство на безпилотни летателни апарати.

Съветът реши днес забраната да включва вече и ракети. Причина е не само продължаващата иранска подкрепа за руската агресия в Украйна, но и за недържавни въоръжени групировки в Близкия изток и района на Червено море, както и заради атаката с дронове срещу Израел на 13 април т.г.

Ще бъдат наказвани и лицата и компаниите, доставящи, продаващи или замесени в прехвърлянето на ирански ракети и дронове. Тези оръжия и летателни апарати са използвани във войната срещу Украйна и за подкопаване на мира и сигурността в Близкия изток и Червено море.