ЕС ще разшири санкциите си срещу Иран и те ще обхващат и подкрепата за йеменските хуси, нападащи кораби в Червено море и пленили двама български моряци.

Това стана ясно от днешното изказване пред Европейския парламент на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. Той говори на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Ислямската република срещу Израел, необходимостта от деескалация и отговор на ЕС.

„Има политически консенсус за разширяване на съществуващите санкции срещу Иран. На срещата си (на 22 април – б.р.) външните министри постигнаха споразумение, което ще бъде задействано в следващите дни. Санкционният режим заради доставката на дронове от Иран за Русия, който вече имаме, може да бъде използван за санкциониране на производството и потенциалния трансфер на ракети от Иран към Русия. А също така и на иранските доставки на такива оръжия в Близкия изток и региона на Червено море“, каза Борел.

Същевременно обаче ЕС не трябва да се отказва от дипломацията, тъй като санкциите са политически инструмент и сами по себе си те не могат да възпрат Техеран, отбеляза дипломат номер 1 на Европа.

Българската евродепутатка социалистка Елена Йончева обвини ЕС в двойни стандарти по отношение на пленените  български моряци.

„Конфликтът (в Близкия изток – б.р.) се разраства и застрашава както интересите на ЕС, така и сигурността на европейските граждани. Конкретен пример са дръзките атаки на йеменските хуси в Червено море и взетите за заложници преди 6 месеца трима европейски граждани – двама българи и един румънец. ЕС не може да остави тази битка на държавите членки“, каза Йончева.

И се обърна лично към върховния представител:

„Г-н Борел, тук опираме и до двойни стандарти. Дали, ако това бяха граждани на по-големи европейски държави, щеше да се стигне дотук? Това подкопава доверието в ЕС и неговите възможност да защити всички европейски граждани, без разлика от тяхната националност. Надявам се, че ще подкрепите дипломатическа инициатива, водена от ЕС, за да бъдат освободени заложниците. Приканвам Европейската комисия да направи така, че дипломатическите усилия да станат приоритет.“

За пленените моряци говори и Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Искам да обърна внимание на тъжния факт, че вече почти половин година 25-членният екипаж на кораба „Галакси лийдър“ е в плен на подкрепяните от Иран хуси. Тези моряци, между които българи, румънци, филипинци, украинци, мексиканци, не бива да плащат цената за агресивната регионална политика на Иран, която подстрекава и подкрепя финансово действията на хусите“, каза той.

Ковачев също се обърна лично към Борел и поиска върховният представител да направи всичко възможно европейските граждани, които са заложници на хусите, да бъдат освободени, колкото се може по-бързо.

Същевременно българският евродепутат настоя Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР) да бъде добавен в терористичния списък на ЕС.

Борел връща Верхофстат на училище

Въпросът за санкциите срещу Иран скара Жозеп Борел и белгийския либерал Ги Верхофстат. Евродепутатът заяви, че стратегията на върховния представител за дипломацията не води до нищо. И допълни, че са санкционирани само 4-5 души.

В отговор в заключителното си изказване Борел прати Верхофстат на училище:

„Не са 4-5, а 500. Пропуснали сте да умножите по 100. Малка грешка. Забравихте две нули, трябва да се върнете в училище, за да понаучите малко аритметиката“, каза шефът на европейската дипломация.

Колкото до „революционните гвардейци“, Борел припомни, че те са вече санкционирани от ЕС заради използваните от тях оръжия за масово поразяване. За да бъдат обявени за терористична организация обаче е необходимо поне едно решение на националните власти в някоя страна членка на ЕС. А след това Съветът, състоящ се от всички държави членки, трябва да гласува с пълно единодушие по въпроса.