Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) беше осъден от германски съд за използване на забранен нацистки лозунг, предаде "Политико".

Бьорн Хьоке, който оглавява АзГ в източната германска провинция Тюрингия, беше глобен с 13 000 евро за закриване на предизборна реч през 2021 г. с фразата: "Всичко за Германия!"

Тази фраза е забранена в политическите речи в Германия, тъй като е била използвана от "Щурмовите войски" на Адолф Хитлер - паравоенни формирования, които изиграват централна роля в превземането на властта от нацистите през 30-те години на миналия век. Лозунгът е изписан върху камите на бойците.

Хьоке е ключов лидер на най-екстремното крило на партията. Той за първи път привлече международно внимание с реч от 2017 г., в която се оплакваше от изграждането на мемориал на Холокоста близо до Бранденбургската врата в Берлин. Наричайки германците "единствените хора в света, които са поставили мемориал на срама в сърцето на своята столица", Хьоке поиска "завъртане на 180 градуса" в "политиката на паметта" на страната. През 2019 г. съд постанови, че той може с основание да бъде наричан "фашист" заради възгледите си.

Влиянието на Хьоке в партията нарасна през последните години. Той запазва солидна подкрепа в Тюрингия - територия в близост до чешката граница, където планира да се кандидатира за премиер на регионалните избори през септември. В скорошно проучване АзГ беше определена като най-популярната партия в Тюрингия с 30 процента подкрепа сред местното население. В национален мащаб партията е на второ място с около 18 процента.

Хьоке твърди, че не е знаел, че забраненият лозунг е бил използван от "Щурмовите войски". Неговите критици отхвърлиха тази защита, изтъквайки, че лидерът е бил учител по история преди да се присъедини към АзГ.

В Конституцията на Германия има вписани разпоредби за предотвратяване на авторитарни политици да използват демократични средства, за да се изкачат на власт - система от норми, която германците наричат "отбранителна демокрация". Партиите, смятани за антидемократични и екстремистки, могат да загубят държавното си финансиране, да бъдат следени от вътрешното разузнаване и дори да бъдат забранени. Законът също така забранява използването на "символи на противоконституционни и терористични организации".

Върховен съд постанови в понеделник, че германската Федерална служба за защита на Конституцията - разузнавателна агенция, която наблюдава антиконституционните групи в страната, има право да класифицира АзГ като "заподозряна екстремистка" организация. Това обозначение позволява на агенцията да следи партийни политици чрез подслушване и информатори.

Хьоке и други лидери на крайнодясната партия нарекоха подобни мерки антидемократични и твърдят, че делото за нацисткия слоган е част от по-широките държавни усилия за осуетяване на възхода на партията чрез репресии.

"Германия е в челните редици на преследването на политически опоненти и потискането на свободата на словото", написа Хьоке на X на 6 април.

В отговор на тази публикация собственикът на платформата Илон Мъск попита защо слоганът е забранен в Германия.

"Защото всеки патриот в Германия е определен като нацист", отговори фашистът.