25 на сто от сегашните депутати на ДПС няма да са в следващото Народно събрание. Те нямат шанс да отидат и в Европарламента. Просто защото не са в кандидатдепутатските листи за изборите „2 в 1“ на 9 юни, показа справка на Клуб Z.

Припомняме, че през последните месеци в „Движението за права и свободи“ бе извършена смяна в ръководството на партията. От началото на 49-ото Народно събрание публичните изяви на депутата Делян Пеевски рязко се увеличиха. На 16 октомври 2023 г. той изненадващо стана съпредседател на парламентарната група (ПГ) на ДПС заедно с тогавашия водач на партията Мустафа Карадайъ. Само три седмици по-късно Карадайъ подаде оставка като партиен лидер. Тогава Пеевски оглави еднолично ПГ. Мустафа Карадайъ пък бе понижен до редови член на групата. След това той спря да участва в пленарните заседания на Народното събрание (НС).

Впоследствие бяха извършени и други промени в ръководството на ДПС. Зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов също подаде оставка. В парламента той бе понижен, като бе изваден от две от важните парламентарни комисии – като зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и като член на Комисията за контрол над службите за сигурност и използване на специалните разузнавателни средства. За сметка на това бе запратен в комисиите по въпросите на децата, младежта и спорта и по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Младежкият председател на ДПС Сезгин Мехмед също бе отстранен. Това се случи седмица след оставката на Мустафа Карадайъ.

Ахмедов, Мехмед и Карадайъ са сред депутатите, които не са в листите за следващото Народно събрание или за Европарламента.

Освен тях още петима от настоящите народни представители на ДПС не са в листите, а един е поставен на неизбираема позиция. Така поне 9 от 36 депутати няма да са в следващото НС.

Другите отсъстващи от листите са Хатидже Мехмедова, Адлен Шевкед, Гюнер Ахмед, Елхан Кълков и Ихсан Хаккъ. От играта фактически отпада и Дженал Топалова-Яшар. Тя сега е поставена на неизбираемото шесто място в листата на ДПС в Стара Загора. В сегашния парламент Яшар влезе като втора.

За някои от гореизброените стана ясно, че не са сред любимците на новото ръководство и от някои размествания през последните месеци. Хатидже Мехмедова бе зам.-председател на ПГ на ДПС, но през април тя бе понижена до редови член. Нейното място зае Ертен Анисова – нова „звезда“, която изгря в предишния парламент. Преди това тя работеше като сътрудник в ПГ.

Адлен Шевкед пък бе заменена като секретар на парламентарната група на 8 ноември – денят, в който Делян Пеевски еднолично я оглави. Мястото на Шевкед зае Елван Гюркаш.

Седмица след това Ихсан Хаккъ бе изваден от парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията и бе изпратен в тази по околната среда и водите.

Така санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски започна да пренарежда обкръжението си.

Все пак прави впечатление, че низвергнатите не са сред най-ярките фигури в партията през последните години, а са лица от втория и третия ешелон. Тясното ръководство на ДПС е незасегнато – в близкото обкръжение на председателя остават Хамид Хамид, Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов.

На 24 февруари Делян Пеевски оглави партията в съпредседателство с Джевдет Чакъров. Първоначалната идея бе Пеевски да е едноличен водач, но заради вътрешните настроения в ДПС тя бе коригирана от почетния председател Ахмед Доган. Засега обаче няма индикации Чакъров да има някакво сериозно влияние в партията. Той дори си остана само редови член на ПГ на ДПС.

Джевдет Чакъров е поставен за водач на евролистата на партията, което е знак, че неговата роля на местно ниво ще остане минимална.