На 20 май водещите университети у нас няма да отворят врати. 44 ВУЗ-а излизат на протест с искане за увеличение на заплатите на академичния състав, предвидено и с последните изменения в Закона за висшето образование, но все още неизпълнено.

От Съвета на ректорите на висшите училища в България излязоха с отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана (какъвто в момента нямаме, защото депутатите не благоволиха да изберат нов), до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи с искането да се изпълнят ангажиментите по закона, като подчертават, че към момента има "мълчалив отказ  да се изпълнят задълженията по него и да се осигурят необходимите средства".

"От седмици ректорските ръководства и Съветът на ректорите, който ги представлява, безуспешно се лутат в лабиринтите на бюрократичните вътрешни взаимоотношения на държавата, в опит да осигурят това, което самият закон гарантира.

Подобно унизително отношение към знанието не е проявявано никога досега в най-новата българска история", посочват ректорите.

И посочват конкретното си искане, вписано в Закона за висшето образование малко по-рано тази година:

"Съгласно чл. 92 ал. 1 и ал. 3 на ЗВО сме непреклонни в исканията си за осигуряване достигането на средна брутна работна заплата за академичния състав в държавните висши училища не по-малка от 180 на сто от средната брутна работна заплата за страната и осигуряване на минимална основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища не по-малка от 125 на сто от средната брутна работна заплата за страната."

(През първото тримесечие на тази година средната работна заплата за страната достига 2198 лева, сочат данните на Националния статистически институт, б.р.).

От Съвета обявяват ефективни протестни действия:

"На 20 май (идния понеделник) всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер. Съветът на ректорите определя 20 май като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра (протестите ще се изразяват в стъпаловидно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят). В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната.

На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите, в израз на несъгласие с пълното разминаване между думите и делата на българските политици и държавници."